Naszály

ha2vr, HA2VR - 2007-01-07
Ajánlott turistatérkép: 8. Cserhát térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2VR


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-006 - Naszály (, 652 m ASL); QRA: JN97NU80, 4 pont


Zoli, HA5CQZ korábbi aktiválása alapján próbáltam ma megközelíteni a Naszályt. Kosdon letettem a kocsit annak rendje és módja szerint, majd elindultam a hegy megmászása céljából. Az egyre sûrûbben szemerkélõ esõ megfutamodásra késztetett. Hamar rá kellett jönnöm, hogy a tervezett 2 óra alatt bõrig ázom rádióstól, mindenestül. Így visszatértem az autóhoz és hazafelé fordítottam a kormányt. Nem hagyott azonban nyugodni az, hogy fel kellett adnom az idõjárás miatt. Szerettem volna körbejárni autóval a Naszályt és megnézni, hogy honnan indíthatnám a következõ túrámat legközelebb. Nos Sejcére érve egyértelmû volt, hogy csak Kosd és környéke úszik a felhõben és a Naszályon akkor éppen nem lógott az esõ lába.


Gyorsan eldöntöttem, hogy megpróbálkozom Sejce felöl megközelíteni a hegyet. Az út elvileg a sárga jelzésû út. Ezt a jelzést nagyon nehéz volt megtalálni. Egy vízmosásban kezdõdött és egészen kis ösvényként folytatódott egészen a Naszály körútig (kék jelzés). Meglehetõsen meredek és sziklák, kövek között kell felküzdenie magát a rádiót is cipelõ vándornak.
Kilátás az egyik pihenõrõl a Pilis és a budai hegyek felé.
A toronytól déli irányban, a kék háromszög jelzés mellett állítottam fel az állomást egy 40m-es aktiválás jelszavával. Roppant nagy QRM volt egy RTTY verseny miatt, így alig tudtam az állomásokat kihámozni.
Mire néhány összeköttetés megszületett és néhány kiránduló csodálkozva jött és elment mellettem az idõjárás is egyre rosszabbra fordult. Pár perc alatt beborult, amely hirtelen, gyors menekülésre késztetett. Pillanatok alatt összepakoltam és elindultam sietve a hegyrõl lefelé. Ez utóbbi gyorsabban ment, mint a feljövetel (HI). Kimaradt a toronyból elénk táruló kilátás és a környék felfedezése. Majd legközelebb.


Az útvonal nagyon nehéz, végig a gerincen megy és nagyon meredek. Cserébe páratlan kilátás nyílik 100-200 m-t követõen a a Dunára és környékére. A sárga jelzés talán 4-5 helyen bukkant föl összesen, ott is már erõsen kifakult, elkopott állapotban. Szép volt, de kimerítõ.


Utolsó módosítás: 2007-01-07 21:18

(7 megtekintés)