Nagy-Sas-hegy

Csahók Zoltán, HA5CQZ - 2007-01-14
Ajánlott turistatérkép: 5. Börzsöny térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5CQZ, HG7WMA


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-009 - Nagy-Sas-hegy (Nagyirtáspuszta, 608 m ASL); QRA: JN97KV75, 4 pont, HAFF-004


A januári tavaszban éppen ideje volt már megkezdeni a 2007-es gyalográdiós évet.


Nagyirtáspusztáig mentünk fel kocsival, onnan a Z+ jelzésen idultunk el. A jelzés a lovaknál balra fordul, be az erdõbe.
Tempós gyaloglással gyorsan leküzdöttük a 170 méter szintkülönbséget. A Z+ a Z jelzésbe fut, amely felvezet a csúcs gerincére ahonnan egy kijárt ösvényen értünk a csúcsra. A kökénybokrok és a kövek miatt kicsit "küzdõs" a vége. A csúcsról szép kilátás tárul D-K irányba: középen a Duna szalagja, balra a Naszály hegyes csúcsa, jobbra meg a Pilis tömbje.
HG7WMA Ádám forgalmazott 2m-en. A yagit ügyesen beleállíttuk egy bokorba, nagyjából Budapest irányába. Kitünõen mûködött, a legtávolabbi állomás HG7KAZ Zoli volt (kb. 110 km). Probáltam az antennát jobban ráfordítani, de az eredeti iránynál jobbat nem sikerült elérni.
Közben telepítettem a pecabot vertikált, az is egy masszív bokorba lett beleszúrva. Az elsõ hívásra indult a pile-up, de kiderült, hogy RFI problémáink vannak: Ádám is hallja a tá-ti-tá-ti tá-tá-ti-tá-t a 2m-es rádióban. Ezért egy kis QRX-t kértem a népes társaságtól és pár perc múlva folytattam. Az aktiválással nem volt gond, mostanában nagyon fellendült az élet RH-n. Ismét volt egy HA állomás, aminek nagyon örültem (tnx HA4AA).
Közben kezdett alkonyodni és a szél is felélénkült. Ilyen vörös színben pompáztak a környezõ hegyek.
Ádám már eléggé összefagyott, így egy rövid 10m-es próba után (tnx HA7PC/P) menekülõre fogtuk a dolgot. Annyi idõ azért maradt, hogy még levezetésként körbenézzek 2m-en.
A csúcsot jelzõ tábla a lemenõ Nappal.
Mire leértünk egész rendesen besötétedett.


Remélem az egész szezon ilyen jól fog sikerülni, mint ez a rövid kitelepülés.


Utolsó módosítás: 2007-01-14 21:49

(5 megtekintés)