Másik Naszály

Koloh János, HA4FY - 2007-01-13
Ajánlott turistatérkép: 8. Cserhát térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA4FY, HA4GGQ


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-006 - Naszály (, 652 m ASL); QRA: JN97NU80, 4 pont


Természetesen nem a Naszály "másik" csak a beszámoló. Eredetileg családi program lett volna a hétvégén, de amikor csütörtökön kiderült, hogy azt el kell halasztani, rögtön arra gondoltam, hogy ebben a szép tavaszi idõben vétek lenne otthon maradni. Gyors egyeztetés után sikerült régi túra és amatõrtársamat, Gábort (aki hosszas gyõzködés után végre "visszaszerezte" hívójelét) rábeszélni egy gyors szombati kirándulásra. A cél a Cserhát legnyugatibb tagja a 652 m magas Naszály.


Kosd felõl ragyogó napsütéses, szinte tavaszi idõben vágtunk neki a csúcsra vezetõ kék körût jelzésû turistaútnak. A 2005. kiadású turistatérképen ugyan piros sáv szerepel, de ez nem okozott gondot. Az elõbb enyhén, majd egyre jobban emelkedõ út végig jól felismerhetõ könnyen követhetõ.
Induláskor a faluban szinte szélcsend volt, ahogy egyre magasabbra kapaszkodtunk úgy erõsödött a szél, fent a csúcson már viharossá vált. Felmentük ugyan a toronyba egy kicsit nézelõdni, de a szél gyorsan lezavart bennünket.
Így aztán a torony tövébe telepíttük az antennát és torony belsejébõl szélárnyékos helyrõl kíséreltem meg az aktiválást. A négy QSO gyorsan összejött, köszönet az ugrásra kész "vadászoknak" (8LKM, 7YO, 4YD, 5CQZ). OM7ASP már csak ráadás volt, a 6ZB-vel pedig igazán meg kellett küzdeni, elsõsorban nem azért mert elég gyengén jött, hanem mert a szél állandóan elfújta az antennát.
A gyors aktíválás után ugyanazon az úton indultunk vissza mint ahol feljöttünk. Kilátás a gerincrõl kelet felé.
Oda megyünk. (A kép jobb szélén látszanak a falu szélsõ házai).
A falu végén még egy pillanatra megálltunk a kosdi bányászok emlékmûvénél.


Jó kis túra volt. A szél ugyan kicsit nehezítette a dolgot, de nem érzem úgy, hogy igazán megdolgoztam a plusz 3 pontért. Szerintetek lesz még tél az idén, vagy csak úgy "összepotyázzuk" a bónuszpontokat???


Utolsó módosítás: 2007-01-16 20:23

(14 megtekintés)