Istállós-kõ

ha2vr, HA2VR - 2007-02-12
Ajánlott turistatérkép: 30. Bükk Dél térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2VR


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-003 - Istállós-kő (Bükk, 959 m ASL); QRA: KN08FB16, 10 pont, HAFF-002


Kihasználva a szép tavaszi idõt, 2 csúcs aktiválásának tervét dolgoztam ki hétfõre. Az elsõ az Istállós-kõ volt. Kicsit megkésve indultam és érkeztem Szilvásváradra a parkolóba, ahol még ebben a holt szezonban is kinyitották a parkolót és jegyet kellett kérnem, amely rögzítette érkezésem idejét. A nap szépen sütött, a februári tavasz - így hétköznap - kevés kirándulót vonzott a Szalajka-völgybe.


A parkolóból a bitumenes úton mentem a zöld (együtt fut a sárgával) jelzésen a pisztrángos tavak, az erdészeti múzeum mellett majd gyönyörködtem a Szalajka-völgy pazar vízeséseiben.
A zöld jelzésbõl válik el a zöld háromszög, amely felvisz az Istállós-kõre. Az út eleje a kisvasúti végállomás mellett szinte alig emelkedõen visz tovább a völgyben a végállomáson kiépített pihenõk mellett.
Az utolsó vasúti állomást követõ néhány száz méter még kellemes sétával telt el, amelyet a szükségszerûen bekövetkezõ emelkedõ váltja fel.
Úton a csúcsra egyre magasabbra emelkedve mind nagyobb bizonyossággal állapítottam meg, hogy a következõ csúcsot a mai nap valószínûleg már nem fogom tudni megmászni. A meredek úton többször kellett pihenõt tartanom és nagyon figyelni, hogy a nedves talaj miatt ne egy pár méter visszacsúszással jutalmazzam a táj élvezetét. A fagy 860 m. körül jelentkezett, hó alig volt és a levegõ is elég tavasziasnak hatott a napsütés hatására. A csúcsra felérve kis pihenés után nekiláttam a 40m-es antenna telepítésének.
Az aktiválás sokkal nagyobb pile-upot váltott ki, mint gondoltam. 3/4 órán át voltam 40m-en bekapcsolva és csak azért nem mentem át 80 és 20 m-re mert az idõ már többet mutatott a tervezettnél. Így is elég sok állomással sikerült összeköttetést csinálnom, köszönet a SOTA WATCH rendszernek. Már a bekapcsolást követõen beírtak, így sokan álltak sorba az összeköttetés vagy SOTA pontjaik gyarapításának öröméért.


Lefelé hasonló figyelemre (és erõre, HI) volt szükség, mint felfelé. Mire a parkolóba értem, már kezdett sötétedni. Kellemes és nagyon szép kirándulást követõen indultam haza. Mivel a parkoló végén már nem volt kinek fizetnem (a bódé is bezárt), így megõrizve ajegyet indultam haza. A képeken szereplõ dátum jó, viszont az idõpont nem. SRI, ezt csak késõbb vettem észre itthon. Korrigálnom kell a fényképezõgép óráját.


Utolsó módosítás: 2007-02-13 11:59