Bükkszentkereszti séta

ha2vr, HA2VR - 2007-03-05
Ajánlott turistatérkép: 29. Bükk térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2VR


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-013 - Kőlyuk-galya (Bükkszentkereszt, 720 m ASL); QRA: KN08HA79, 6 pont, HAFF-002
  EM-081 - Nagy-Som-hegy (Bükkszentkereszt, 712 m ASL); QRA: KN08HB84, 6 pont
  EM-084 - Nagy-Bodzás (Bükkszentkereszt, 668 m ASL); QRA: KN08HB00, 4 pont, HAFF-002


Bükszentkereszt fekvése és a környékbeli hegyek ragyogó alkalmat kínáltak a szép idõ mellett egy tavaszi kirándulásra. A Kõlyuk-galya és a Nagy-Som-hegy szerepelt a tervekben, aztán az idõ lehetõséget teremtett egy 3. aktiválására is. (A fényképeken a dátum jó, az idõpont azonban sajnos nem.)


A faluból a Kõlyuk-galya irányába mentem a kijelölt úton. Az elején szépen járható aszfalt út, majd folytatásként egy jól látható jelzésekkel ellátott erdei út vitt fel a csúcsra. Kellemes, nem túl megeröltetõ sétát követõen a csúcsról szép kilátás nyílt a Bükk hegyeire.
Ilyen kilátás fogadott a Kõlyuk-galyán. A 40m-es antenna egy fa ágán ágaskodott és fogadta a sok partner jeleit.
A Kõlyuk-galya után a Nagy-Som-hegyet vettem célba, amely a falu szélétõl szintén egy kisebb sétára van csak. Az újak közé tartozó csúcsra nem vezet jelzett út, bár szépen járható úton közelíthetõ meg. Legnagyobb csodálkozásomra a csúcs vagy 4-5 toronynak adott helyet, amelyen antennák sokasága található. A jelzett út egy részén a villamos vezeték is ki van építve, gondolom, a végétõl már földben megy fel a csúcsra az áram. A kilátást teljesen eltakarják a fák.
A telet követõ márciusi napok hosszabbakká váltak, így lehetõségem volt még egy csúcs meghódítására, amely talán a legnehezebbnek bizonyult. A Nagy-Bodzásra akár Bükkszentkeresztrõl (a Kõlyuk-galyától kb. 3 km-re van)akár Hollóstetõrõl vagy a két település között lévõ néhány háztól eljuthatunk, a hegy lábáig jelzett úton. A csúcsra nem vezet jelzett út, a térképen található út pedig elég hosszúnak és körülményesnek tûnt, így a "toronyiránt" varázsige kiadását követõen mentem majdnem egyenesen fel a csúcsra.
Fárasztó út után értem fel. A csúcson elég ritkás az erdõ, de kilátás innen sincs, mindössze a fák között beszûrõdõ látvány jelent némi gyógyírt. A magassági kõre fektetett letört ág kiváló szerkezetnek bizonyult az antenna tartására és megindulhatott az aktiválás. Ismét 40m-en kezdtem, ahol talán az eddigi csúcsomat elérve 32 összeköttetést csináltam meg távíróban.


Szép volt a tavaszi idõ, szép a Bükk így a tavasz kezdetén is. Nagyon kellemes órákat töltöttem a hegyekben. Ez a három csúcs kényelmesen fért bele egy napi kirándulásba. Sajnálom, hogy 2m-en nem tudtam egyetlen partnert sem naplózni.


Utolsó módosítás: 2007-03-06 17:32

(13 megtekintés)