Nagy-Tábor-hegy, a "kilátástalan" kedves csúcs

Szabó Mihály, HA7SZA - 2007-03-17
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA7SZA


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-050 - Nagy-Tábor-hegy (Vérteskozma, 450 m ASL); QRA: JN97FK36, 1 pont, HAFF-046


Vannak csúcsok, amelyekrõl csodás kilátás nyílik, és vannak, amelyek egyéb okból kedvesek. Számomra a Nagy-Tábor-hegy az egyéb kategória gyõztese. Ifjúkoromban szarvasbõgések idején ezen a környéken hallgattuk a bikák áriáit.


A csúcs Vérteskozma és Csákvár között helyezkedik el, megközelítésére a Kozma elõtt található pihenõhelytõl a sorompó irányában haladva, kb. 100m után a völgy felé jobbra indulhatunk el. Nincs jelzett turistaút, GPS és/vagy térkép ajánlott annak, aki elõször jár itt.
Az út felfelé nem különösebben megerõltetõ, mintegy 850-900m-t kell megtenni, hol a mély avarban, hol vadcsapásokon.
A csúcson valaha gúla állott a HP felett, errõl többen tudnának történeteket mondani, mint '4FY János OM is. Ma már ezt csak a beton alapok nyoma jelzi. Antennámat egy fára és alatta egy kõre rögzítettem, hogy a nagy szélben az iránytartás meglegyen...
A csúcsról nincs panoráma, de lefelé menet egy oromról elénk tárult Vérteskozma látványa.
Köszönet az aktív figyelõknek, negyed óra alatt 8 összeköttetést létesítettünk, és több állomás nem lévén, hazafelé vettük az irányt. Az idõ elszomorodott, a reggeli napsütésnek nyoma sem volt, szél tépázta a kopasz ágakat, és idõnként aprószemû esõ hullott. A csúcs képe Móricz-major felett, a Csákvár-Bicske út mellõl.
Kedvcsinálónak itt egy kép, Kozma egyik házának ablaka. Nem most készült...


Hajdani délceg idõk emléke kísért ezen a napon. Aki még nem járt erre, nézze meg Majk nevezetességeit is, a közeli Gesztes várát, és a festõi Vérteskozma házait.


Utolsó módosítás: 2007-03-28 12:15

(23 megtekintés)