Koronás Margita

Csahók Zoltán, HA5CQZ - 2007-03-25
Ajánlott turistatérkép: Gödöllői dombság térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5CQZ


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-028 - Margita (Szada, 344 m ASL); QRA: JN97PP94, 1 pont, HAFF-018


A naposra fordult idõt kihasználva a közeli Margitát vettem célba. A terv a 10m-fm kisérlet folytatása és 80m-es aktivitás volt.


A csúcshoz közeledve kolompolást hallottam, gondoltam biztos nem messze lehet egy legelõ (bár azért gyanús volt, mert a környék tiszta erdõ). A toronyhoz érve elsõre csak annyi tûnt fel, hogy tavaly nem így nézett ki.
Közelebb érve találtam meg a papírlapot, amibõl kiderült, hogy a tornyot tavaly az 56-os forradalom tiszeletére felújították és a tetejére egy koronát helyeztek.
A torony le van zárva, este meg (ahogy értettem) kivilágítják. Még szerencse, hogy nem is akartam felmenni. A kolompolást a korona függõi okozzák, amikor a szél a fémszerkezethez üti õket.
A torony melletti tisztás szélén ütöttem tanyát. Elõször a 10m-el probálkoztam. Budapest irányába jól ment (tnx HA5TI), de sajnos Salgótarjánig már nem tudtam elszólni, csak SSB-ben. Ezután 2m-en kisérletezem, vajon a gumiantenna mennyire használható a sáv alján. Ez jól sikerült mindkét irányban, igaz, hogy Budapestet FM-ben is elértem a kézirádióval.
Ezután 80m következett, de kicsit túl korán volt még. Ezért a tartalék frekvenciára (7032kc) váltottam, ahol a WPX QRM mellett is nagy forgalom volt. Külön öröm volt, hogy jópár G állomás is jelentkezett, igaz eléggé "fû alatt". 80m-re visszatérve a már feljövõ terjedésben sikerült 4 állomással beszélnem, de sajnos a "keleti szél" nagyon feltámadt, így inkább feladtam. Legalábbis ez alkalommal, legközelebb majd a reggeli órákban fogok próbálkozni.
Szada határából visszanézve a lemenõ Nap fényében így látszik a korona.


A szép napos idõben és enyhe szélben kellemes két órát töltöttem a hegyen, és ismét sokat tanultam - mint mindig HI.


Utolsó módosítás: 2007-03-27 18:31

(3 megtekintés)