Nagy-Szór becserkészése

Csahók Zoltán, HA5CQZ - 2007-04-12
Ajánlott turistatérkép: 8. Cserhát térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5CQZ


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-034 - Nagy-Szór (Püspökszilágy, 380 m ASL); QRA: JN97PS56, 1 pont


Ezen a szép kora nyárias napon ezt a kicsit hányatott sorsú csúcsot választottam.


A csúcsra nem vezet jelzett út, én Penc felõl közelítettem. Az obszervatóriumhoz vezetõ jó minõségû "hadi" úton mentem. Nem messze az út végétõl parkoltam le. Jobbra egy szántó van, a gerincen látszik a geodéziai torony. Sajnos ez a rész (hogy, hogy nem) éppen lemaradt a Cserhát turistatérképérõl.
Élénk fegyverropogás hallatszott, na ez érdekes lesz, gondoltam. A közelben dolgozó két helybelitõl megkérdeztem, hogy merre jutok a Nagy-Szórra. Azt mondták, hogy az nem erre van, van egy másik út (az erdõn át HI). A lövöldözés meg a közeli lõtérrõl hallatszik ide. Megköszöntem a felvilágosítást, és rábíztam magam a GPS-re. Valahol a kép közepe felé van a "csúcs".
Az erdei utat nemrég tolólapozták le, jól lehetett rajta haladni. Az tavaszi erdõ is nagyon szép volt.
Olyan 3 km megtétele után találtam rá a csúcskõre. Szerencsére közben "esemény nem történt".
Itt ütöttem tanyát.
Kilátás keleti irányban (még útközben): balra a Csõvár, a távolban a Szanda hármas hegye. A közeli fenyõerdõ rejti az obszervatóriumot.
Északra a Naszály látszik.
Az aktiválást 40m-CW-n kezdtem, a szokásos nagy forgalom volt, a hétkoznap ellenére. 20m nem hozott semmit, 2m-en és 10m-en sem volt élet. Visszamentem 40m-re, ahol a (relatív) kis QRM-et kihasználva SSB-n probálkoztam, sikerrel. Elsõször egy szintén QRP állomás jött vissza (DL1PA), aztán még sikerült a DL0CUX világítóhajóról forgalmazó állomással (DG7DBN) is beszélnem. Az állomás lebontása elõtt még megnéztem a CW sávrészt és sikerült egy csúcs-csúcs QSO-t csinálnom.
A turistautak.hu térképén így néz ki az utam. Nem nehéz követni, mindig arra kell fordulni az elágazásoknál, amerre emelkedik az út HI.


Visszafelé megkerestem a helyi geoládát és felmásztam a toronyba. Onnan beszéltem HG5OJW Lacival, aki a Kékesen kirándult. Szerencsés nap volt (csütörtök 12): végül több chaser pontot gyûjtöttem, mint aktivátort. És még hozzá jót sétáltam a kora nyári melegben.


Utolsó módosítás: 2007-04-16 20:59

(36 megtekintés)