Recsek-hegy

Koloh János, HA4FY - 2005-10-15
Ajánlott turistatérkép: 4. Balaton térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA4FY


Érintett SOTA csúcsok:
  - (, m ASL); QRA: , pont, HAFF-


Egy jó hónappal ezelõtt, egy üres péntek délutánon már tettem egy kísérletet a KD-021 aktiválására, de abból idõ- és megfelelõ akkumulátor hiánya miatt csak egy gyors kirándulás lett, rádiózás nélkül. Most viszont teljesen felkészülve, segédoperátorral megtámogatva vágtunk neki az útnak


Veszprémtõl 13 kilométerre, a Balaton-felvidék hegyei között bújik meg a 700 lakosú csendes kis falu, Hidegkút, ahonnan a legkönnyebben és leggyorsabban lehet feljutni a kb. 2 km-re lévõ Recsek-hegyre.
A falun végighaladva, (szombat kora délután lévén a korcsma sajnos zárva) a túlsó végén találjuk meg a zöld jelzést, amely felvezet a csúcsra. Az utolsó utcába balra, majd az utolsó háznál jobbra fordulva, egy vizenyõs réten, a vízmosáson átvetett pallón átkelve, az elágazásnál a nehezen észrevehetõ baloldali csapáson, egy rövid, de meredek kaptatón jutunk fel a Zsellér-hegy oldalába. (A képen 2nd. op. Janó támasztja a SOTA-mobilt, a háttérben Hidegkút házai)
Innen a széles szekérúton már könnyen követhetõ a jelzés, csak sárga-zöld elágazásnál kell figyelni. ahol derékszögben balra fordulva néhány száz méter után érünk a Recsek-hegy tetejére. Csúcsot szándékosan nem írok, mert a jelzett út nem visz fel a csúcsra. A csúcson egy régen összedõlt kerítés mögötti bozótos tisztáson az egykori honvédségi reléállomás romjai éktelenkednek.
Itt állhatott az antennatorony. Az árbocot biztosan hozzá lehetne valamelyik betontuskóhoz erõsíteni, de mi inkább visszamentünk a kilátóhoz
A kilátó és a szépen kialakított pihenõ a csúcstól néhány méterrel alacsonyabban, nagyjából 100 m-re, délkeletre, a jelölt turistaút mellett található. Kicsit nagy volt forgalom, mert éppen ekkor zajlott a Balaton Matt nevû teljesítménytúra (akadályverseny?), aminek itt volt az egyik ellenõrzõpontja. Persze azért elfértünk.
A kilátó elég alacsony, alig emelkedik a fák koronája fölé így északi irányba gyakorlatig nincs kilátás. Délre viszont az egész Balaton belátható, de most sajnos a párás idõ miatt Tihany és a déli part eléggé ködbe vész.
Kelet felé szép idõben állítólag Várpalotáig ellátni.
Maga a hely egyébként rádiózásra nem igazán optimális. Az egész délnyugat-északkeleti ívet takarják a Bakony jóval magasabb hegyei, Budapest elbújik a Budai-hegység mögött, kilátás csak délre illetve dél-keletre van. (Ilyen horizontot rajzolt at UKWTools az SRTM3 domborzatmodell felhasználásával) Ez az összeköttetések számán is megmutatkozott.
Persze erre még akkor nem gondoltam, amikor az elsõ bátortalan CQ-ra rögtön HA5CQZ jelentkezett kézirádióval a János-hegy oldalából. Zoli ekkor még nem ért fel a csúcsra, ezért a "hivatalos" QSO-t elhalasztottuk, amíg õ is felér. Viszont eléggé alábbhagyott a lelkesedésem, amikor a következõ félórában egyedül HG3FUD Jánost sikerült antennavégre kapnom. Szerencse, hogy Zoli hamarosan felért a kilátóba, így az õ segítségével nagy nehezen sikerült a négy QSO-t összehozni, hogy érvényes legyen az aktiválás. Nekem is elment a kedvem a további erõlködéstõl, a segédoperátor is megunta a mulatságot, úgyhogy összepakoltunk és a sárga jelzésen elindulva nem egészen egy óra alatt legurultunk Balatonfüredre. (Így néz ki a családi SOTA expedíció menetkészen.)


Szép környék, érdemes felkeresni, de ha a rádiózás az elsõdleges cél, akkor tanácsosabb magasabb hegyet keresni.


Utolsó módosítás: 2005-10-26 22:26

(36 megtekintés)