Zuppa tetõi majális

Bischof István, HA5TI - 2007-05-01
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5TI


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-028 - Zuppa-tető (Szárliget, 384 m ASL); QRA: JN97GM11, 1 pont


Kiheverve Simonyi Károllyal való találkozás fáradalmait újabb feladatot kerestem. A régebbi beszámolók között bogarászva találtam meg HA7SZA leírását a Zuppa tetõrõl. Könnyen elérhetõ , ráadásul kipróbálható a TALENT vonat, a fotók alapján pedig szép hely. A korábbi Nagy-Kopasz kirándulásból tenulva jól felkészültem térképileg. Csakhogy a térkép nem egészen azt mutatja , ami a valóság!


A TALENT tükrözõdõ ablakán keresztül a Zuppa tetõ Szár állomásról nézve. A TALENT tiszta, csendes, baromi gyors, jól motorizált. Belsõ kiképzése, az anyagok, az egyes elemek illesztése már korántsem annyira bizalomgerjesztõ. Próbáljátok ki egy SOTA csúcs aktiválásával egybekötve...... HI
Az állomásról a fõ utcára, Petõfi utca, érve jobbra kell fordulni és egészen a falu széléig menni, ahol a kék háromszög út balra vezet tovább. Jól jelölt, könnyû követni. Az erdõszélre érve így látszik a csúcs. Innen rövid törmelékköves út vezet az erdõig, ahonnan egy mélyen kimosott út megy meredeken felfelé, de nagy zsákkal és túlsúllyal is járható.
A kék háromszög becsatlakozik a piros vonalba, ebben a sokágú keresztezõdésben kell jobbra menni. A meredek útból az elágazás elõtt leágazik a kék háromszög, ennek jelölését nem vettem észre, de nem is baj, mert az nagyon meredek lenne. Az elágazástól kb. 1km-re van jobbra egy ösvény, ami aránylag kis emelkedéssel visz fel a csúcsra. Én a vadászlesnél fordultam le ( kb 500m ) ,a fotón talán látszik, mennyire meredek.
A kapaszkodás közben ilyen véderõkön kellett áthaladni. Nem tudom, ki félt jobban a másiktól......
A csúcs. Egy szép fa kereszt, és egy megtépázott magyar zászló....
A kereszten ez az emléktábla látható.
QSO-zás közben. Egy lelkes geochassinges érdeklõdött és csinálta a fotót. A háttérben Szárliget.
Az antenna.....
A vonatra várva... a bal szélen az nem lámpa, az a feljövõ Hold.


Mihály , jó ötletet adtál, nagyon szép hely, érdemes volt fáradozni. Nem született sok QSO, de az elsõ a KM-010-en lévõ HA2VR/P-vel, csúcs-csúcs között. Köszönöm a hosszas csevegést HA2ATI-nak 145 MHz-en. A Zuppa tetõt, mint kirándulóhelyet, ajánlom mindenkinek. Családdal együtt is érdemes felmászni. A sok tûzrakóhely arra utal, hogy ezt többen megteszik. Sajnálatos módon nem csak tûzrakóhely nyomai utalnak látogatottságra: sok az otthagyott mûanyagpalack.


Utolsó módosítás: 2007-05-02 12:04

(5 megtekintés)