Délutáni séta a Gerecsében

ha2vr, HA2VR - 2007-05-12
Ajánlott turistatérkép: 10. Gerecse térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2VR


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-016 - Nagy Gete (Gerecse, 457 m ASL); QRA: JN97IR10, 1 pont
  KD-032 - Öreg-kő (Bajót, 374 m ASL); QRA: JN97GR84, 1 pont


Az esõ megszüntével vettem a bátorságot és elindultam a Gerecsébe. A Nagy Gete és még egy másik hegy szerepelt a tervben, amely végül az Öreg-kõ lett.


Csolnokról indultam a Nayg Gete meghódítására. Innen jelzett út nem vezet, de több ösvényen is elindulhatunk a falu végétõl (focipálya mellett megy az út) felfelé, amely betorkollik a kék jelzésbe.
A felfelé vezetõ úton érdemes többször megállni és gyönyörködni a Gerecse szépségeiben. A képen a Gerecse csúcsán lévõ TV torony is látszik.
A csúcsra vezetõ út könnyen járható, bár néhol belógnak a bokrok. Motorosok jöttek-mentek az úton, de nem zavartuk egymást. A csúcson telepítve a készüléket hamar összejött 40m-en az aktiválás. Ezt követte néhány 2m-es összeköttetés - ha7sza Mihály Nagykovácsiból majd egy csúcs-csúcs közötti beszélgetés ha5cqz/p Zolival, aki a KD-033-on, a NBagy Õr hegyen aktivált éppen és Tibor, hg5cut, aki a Gerecsére települt ki.
Az Öreg kõre Bajótból indultam el. A falu mellett halad a kijelölt út, amely É felé kerüli meg a hegyet. Sok sziklamászó kedvenc helye ez a térség, ehhez a sporthoz itt minden adott. A jelzett út helyett D-rõl közelítettem meg a csúcsot. Az út egy szép mezõn visz a hegy felé.
Errõl kell az erdõhöz érve letérni K felé egy szélesebb ösvényre, amelyen itt is motorosok járnak. Elõtte azonban még gyönyörködjünk a falu látványában.
Mivel nem a jelzett úton mentem, így a térkép helyett egy GPS-re hagyatkoztam és így jutottam el a Bajóti Õreg kõhõz, amely az Öreg kõ csúcsától kb. 400-500m-re van. (Az Öreg kõ koordinátái úgy tûnik, hogy nem voltak megfelelõek.) Itt érdemes idõzni egy kicsit, bár ezt csak késõbb tudtam meg. Innen ugyanis van kilátás, mégpedig nagyon szép az egész Gerecsére, a Börzsönyre és a Pilisre. A képen a Pilis látszik.
Innen mentem tovább az Öreg kõre, amelynek csúcsát erdõ borítja. A csúcs alatt az egyik szirten telepítettem a rádiót és az antennát, elég nehézkesen. Hely alig volt.
Az Öreg kõ csúcsa


Szép, kellemes séta volt a mai, kiváló napsütésben élveztem a májusi meleget.


Utolsó módosítás: 2007-05-12 21:07

(5 megtekintés)