Kelemen széke és a Várhegy

ha2vr, HA2VR - 2007-05-13
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2VR


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-082 - Kelemen széke (Istállóskő, 704 m ASL); QRA: KN08EB75, 6 pont, HAFF-002
  EM-018 - Várhegy (Felsőtárkány, 669 m ASL); QRA: KN07FX20, 4 pont, HAFF-002


A jó idõ ma is kicsalogatott a hegyekbe. A Mátra felé vettem az irányt. A Kelemes székére Bélapátfalva felõl indultam el.


A falu szélétõl induló kék/piros út eleje egy szépen karbantartott piknikezõ tisztáson haladt keresztül,ahol már nagyban rogyogtak a bográcsok. Az út eleje aszfaltos.
Az aszfaltos út átmegy szépen járható erdei útba, amely elég széles.
Az igazi emelkedõ az út közepétõl indul, amikor egya szerpentinen kell felkapaszkodni a katona sírokhoz. Utána jelzést váltva meredeken kell mászni, hogy elérjük azt a tisztást, ahonnan ismét a szép környékben gyönyörködhetünk.
A jelzett útról közvetlenül a csúcs alatt kb. 100m-rel kell letérni és indulni egyenesen a csúcs irányába. Innen nincs kilátás és 2m-en sem akadt egyetlen partner sem. Így 40m-en próbálkoztam, ahol hamar sikerült az aktiválás.
A Kelemen széke után a Felsõtárkány melletti Várhegy következett. Így néz ki az út mellõl.
A falu központjában a templomtól induló zöld jelzésen mentem, kereszteztem a bükki kék jelzést és folytattam az utat a zöldön tovább. A falu szélén egy szépen kialakított szabadidõ központon át vezet az út, amely egy kerítésen átívelõ "létrával" visz be az erdõbe. Végig szép, viszonylag jól jelzett úton mehetünk, majdnem a csúcsig a zöldön.
Érdemes egy kis kitérõvel megnézni a volt kõbányákat.
A kõbányák mellõl szép kilátás nyílik a völgyre és a környezõ hegyekre, amelyben Felsõtárkány elterül.
A csúcs alatt 250 m-re kell letérni a zöld jelzésrõl és fölkapaszkodni a csúcsra. Itt semmi kilátás nincs, a fák magasra nõttek, így 2m-en nem nagyon tudtam "kiszólni". Ismét a 40m mentett meg.


A Kelemen széke felé az út szép helyen visz és viszonylag nehézség nélkül mászható. Persze azért a 700 m itt is 700m. A tréképemmel ellentétben a csúcsra vezetõ útig a kék és a piros jelzések együtt futottak, nem váltak szét. Lehet, hogy az újabb térképeken ez már jól szerepel. A Várhegyre vezetõ út második fele nagyon meredek, néha a zöld jelzés eltûnik, így csak hosszabb keresgélés után található meg.


Utolsó módosítás: 2007-05-20 20:50

(31 megtekintés)