Epöli tekergés

Csahók Zoltán, HA5CQZ - 2007-05-12
Ajánlott turistatérkép: 10. Gerecse térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5CQZ


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-053 - Kőszikla (Epöl, 315 m ASL); QRA: JN97HP95, 1 pont
  KD-033 - Nagy-Őr-hegy (Bajna, 362 m ASL); QRA: JN97HP43, 1 pont


Bízva a jó idõben a Gerecse két csúcsát néztem ki magamnak. Mindkettõt Epöl felõl közelítettem meg. Amikor Pestrõl elindultam, akkor kezdett csöpögni az esõ. Pilisvörösváron már rendesen ömlött.


Az epöli Kõsziklát nem lehet eltéveszteni. Szerencsére mire ideértem, az esõnek híre-hamva sem volt.
A focipályától nem messze álltam meg, egy jól követhetõ földúton közelítettem meg a csúcsot (pirossal jelöltem). Kb. fél óra alatt fel lehet érni.
A csúcskõ, a kilátás pazar.
A Nagy-Õr-hegy és a (Kis-)Õr-hegy jellegzetes párosa. A kép baloldalán egy cserebogár repül, rengeteg volt mindenfelé.
Kilátás észak felé, középen az Öreg-kõ.
Az állomásom, háttérben a Nagy-Gete. Az antennát egy nagyon praktikus bokorba szúrtam. Elõször 2m-en néztem körbe (tnx HA2ATI, HA7PC/P, HG7FMI/P, OM5PM), aztán 29.6-on. Itt szintén Ati és Karesz volt partner, de meg-megjelentek ukrán állomások is. 28-ssb-re áttekerve sikerült két ukrán állomást megcsípnem. Mást nem hallottam, irány 14285. Sehol senki, tovább 10118-ra. Itt nem sokat kellett hívni, hogy felpezsdüljön a sáv. Miután elfogytak visszamentem 20m-re, és most már elõkerültek a (fõleg G) állomások, kiváló riportokat adva. Három magyar állomást is naplózhattam (tnx HA2VR, HA5TGY, HA7SC).
Gyorsan elment az idõ, még azért belefért egy geoláda keresés.
Lefelé menet, cél a baloldali csúcs.
A falu túlvégérõl indultam, az állítólagos zöld háromszög jelzésen. Jelzéssel nem találkoztam, de az út GPS-szel jól követhetõ.
Ha ide jut az ember, akkor nem ott van, ahol kellene lennie: ez az Õr-hegy csúcsa. Ide vezet a zöld háromszög. A csúcs a másik, kicsit magasabb hegyen van.
Egy darabig egy erdei utat követtem, aztán végül kisebb bozótharc után felértem a Nagy-Õr-hegyre. Telepítettem, és 20m-en folytattam, ahol a Kõsziklán abbahagytam. Itt is jól ment, csak már nagyobb lett a QRM. Egy csúcs-csúcs QSO is sikerült a Nagy-Getérõl rádiózó HA2VR Gyuszival.
Az új kitelepülõs mikrofonom, kimélendõ az eredetit, meg a kicsit "erõsebb" hangzás miatt. Jól vizsgázott.
Rengeteg különféle állatot láttam: rókát, õzeket, fácánokat. Ez a méretes gyík abban a bokorban lakott, ahova az antennát állítottam (a kép baloldalán RG58 látható). Amíg 30m-en távíróztam bekapott jópár kövér cserebogarat.
A csúcsok után fellátogattam Gerecsére, a HA5KDR állomására. Ezt a kis nyuszit (Lepus europaeus) ott találta HA7ZD Karcsi OM.


Igazi kikapcsolódás egy ilyen kellemes, mozgalmas nap.


Utolsó módosítás: 2007-05-16 20:14

(36 megtekintés)