Szár-hegy és a Kékes

ha2vr, HA2VR - 2007-06-04
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2VR


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-080 - Szár-hegy (Kékestető, 743 m ASL); QRA: KN07AU79, 6 pont, HAFF-031
  EM-001 - Kékes (Mátra, 1011 m ASL); QRA: KN07AU19, 10 pont, HAFF-031


A HGOB és a HAVHF megpróbáltatásait kiheverendõ hétfõn a Kékes és a Szár-hegy aktiválása mellett döntöttem. Késõi indulást követõen kora délután érkeztem hazánk földrajzilag legmagasabb pontjának parkolójába. A TV torony aljából a kék jelzést választva ereszkedtem le a Szár hegy irányába. Légvonalban 4km, gyalog valamivel több várt rám az odaúton.


A Kékesrõl a párás melegben a hûs erdei úton indultam neki. Az út (Gábor, HA1DTQ korábbi beszámolójában szereplõ irány) végig jól járható és néhány helyen érdemes megállni.
Odafelé készült ez a kép, kb. 1 km-re a Szár-hegytõl. Innen már látszott a cél.
A csúcskõ elég megviselt állapotban van.
A csúcsról alig van kilátás, mellette viszont pazar élményt nyújt a Gábor által említett tisztás, ahol felállítottam az állomást és a kilátásban gyönyörködve csináltam 40 m-en az összeköttetéseket. Hamar összejött az aktiválás.
Visszafelé szinte egyenletesen kell leküzdeni a 300 m szintkülönbséget. Több helyen megálltam, a szép látványt megörökíteni.
A Bézmát követõen itt az ottaninál is gazdagabb vad szamóca "ültetvényre" akadtam. Alaposan megdézsmáltam ezt a finomságot, volt belõle bõven.
A Disznó-kõrõl már csak korlátozottan látunk el É-ra, de érdemes azt a pár méter kitérõt megtenni.
Felérve a Kékesre megörökítettem egy QTH-t az antennákkal. Itt ismét 7 megára telepítettem a berendezést az egyik büfé elõtti padra és kaptam talán az eddigi legrosszabb riportokat. Igaz, mellettem pár m-re hatalmas fák csillapították a kisugárzott QRP jeleimet.


Kellemes, egy délután kényelmesen lebonyolítható kirándulást és élvezetes rádiózást naplózhattam egy fárasztó hétvégét követõen. A szamóca pedig igazán finom volt. Ha valakinek lesz kedve hozzá, szívesen elmondom, hogy hol találja meg egy kis kitérõvel a kék jelzésen futó erdei úttól.


Utolsó módosítás: 2010-02-16 20:37

(12 megtekintés)