Ámos-hegy és a Baglyas-hegy

ha2vr, HA2VR - 2007-06-30
Ajánlott turistatérkép: 2. Bakony Észak térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2VR


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-045 - Ámos-hegy (Eplény, 525 m ASL); QRA: JN87XE17, 2 pont
  KD-052 - Baglyas-hegy (Várpalota, 363 m ASL); QRA: JN97CF53, 1 pont


Kirándulást terveztem szombat délutánra az Eplény feletti Ámos-hegyre. Az eplényi vasúti átjáró mellett parkoltam le és indultam útnak a Kis-Ámos (sípálya teteje) felé, ahonnan a 80-as években rendszeresen versenyeztünk 2 m-en. Ma szépen kijlölt körtúrát tehet itt az, aki az eplényi erdõk szépségeivel, növény- és állatvilágának különlegességeivel szeretne megismerkedni. A környéken kijelölt tanösvény, tûzrakó hely, játszótér, sportpálya várja a kikapcsolódni vágyokat.


A falu szélétõl jól járható úton lehet indulni a Kis-Ámoson lévõ kilátó felé. Az elsõ hármas elágazásnál a középsõ utat, majd a következõ elágazásnál a bal oldali utat választottam, és jutottam el a felvonó középsõ állomásához. Innen vagy a felvonó folytatásában vagy attól a falu felé közelebb esõ úton (innen az még nem látható) lehet elindulni felfelé a kilátó irányába.
A felvonó tetejében megtaláljuk HA2U QTH-ját. Itt érdemes felmenni az elõtte lévõ kilátóba, ahonnan a környék hegyeit, dombjait csodálhatjuk meg.
A toronytól D-re folytatódik a tanösvény, ezen mentem tovább NY felé, majd letérve a csúcs irányába a csúcstól kb. 150-m-re lévõ vadáslesig könnyen járható erdei útakon haladtam.
A lestõl szép szálas erdõben indultam "toronyiránt" a vaddisznók túrta köves talajon.
A csúcskõ az Ámos-hegyen.
A csúcs melletti tisztáson állítottam fel az antennámat és raktam össze a rádiót a 40m-es aktiváláshoz. 2m-en egyetlen összeköttetés sikerült, köszönet HG4FC-nek.
A csúcs zárt, a fák miatt kilátás nincs. Lefelé a tanösvényre tértem vissza, amely az újtelepi házak végében ér vissza a faluba. Útközben készült a szemben lévõ oldalról ez a kép.
Hazafelé a Várpalota (Inota) melletti Baglyas hegyet aktiváltam. Több kirándulóval is találkoztam, akik az 1991-es kopjafa állításának évfordulójára június 30-hoz közel esõ szombaton minden évben elzarándokolnak ide.


Mindkét csúcs érdekes volt. A Baglyas hegyet sajátos volta miatt nem érdemes kihagyni, ha errefelé veszi valaki az irányt.


Utolsó módosítás: 2007-07-01 08:12

(38 megtekintés)