Keserû Cserhát

Donáczy Gábor, HA1DTQ - 2007-07-07
Ajánlott turistatérkép: 8. Cserhát térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA1DTQ


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-061 - Őr-hegy (Nagylóc, 452 m ASL); QRA: JN98TA27, 1 pont
  EM-090 - Kerek-bükk (Garáb, 569 m ASL); QRA: JN97TX97, 2 pont, HAFF-023
  EM-049 - Fekete-hegy (Hollókő, 486 m ASL); QRA: JN97TX05, 1 pont


Ezt a hétévgét a Cserhát felfedezésére szántam, de egy kicsit több is lett. Keserves volt az aktiválás, mert nehezen jött össze 2m-en a szükséges QSO mennyiség. Ráadásul a Kerek-bükkre és a Fekete-hegyre nem vezet jelzett út, GPS nem volt nálam, ezért jócskán kellett idõt szánni a megfelelõ út kiválasztására. A csúcsokról kilátás nincs, csak az oldalakon található néhány nyiladékon.


Õr-hegy csúcsa valahol itt a bokrok között van. Zsunypuszta és Nagylóc között félúton a legelõ szélén található kereszt mellett tettem le a kocsit. Innét viszonylag jól járható erdei utakon lehet feljutni.
A csúcs alatti nyiladékból ilyen kilátás van. A háttérben Hollókõ.
Õr-hegy csúcsa középen, az útról nézve.
Kerek-bükk csúcsa alatti írtásról ez látható a csúcsból.
Aki GPS nélkül, csak térképre hagyatkozva szeretne ide feljutni, az jól jegyezze emlékezetébe ezt a képet!!! Itt a bokros közepén kell letérni a kék jelzésrõl, itt található az út, mely felfelé vezet. Nagyon cseles, mi 3 másik utat jártunk be egy darabon tévesen.
Fekete-hegy Felsõtold fõutcájáról nézve. A faluból a kék jelzést követve Hollókõ felé félúton vezet egy erdei út a csúcs irányába, de nem megy el addig. Ezután jött a toronyiránt módszer.
Egy kicsit közelebbrõl a csúcs. Ide is inkább csak elvetemültségbõl másszon fel az ember. :-)


A Purga csúcsán még annyi kilátás sem volt, mint 5cqz téli beszámolójában( http://gyalogradio.ham.hu/beszamolok/beszamolonez.php?id=145 ). A Tepke kilátójáig nem mentünk el, mert azinnivalónk elfogyott és a kocsi meg Garáb falu szélén várt minket. A másnapi túra programja Pécs-kõ és Somlya volt. Pécs-kõ -re érdemes felmászni, mert a kilátás az fenséges! 2vr Gyuszi nemrégiben nagyon szép beszámolót készített róla.


Utolsó módosítás: 2007-07-09 12:49

(66 megtekintés)