A Tapolcai-medence csúcsai I.

ha2vr, HA2VR - 2007-08-13
Ajánlott turistatérkép: 3. Bakony Dél térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2VR


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-029 - Bondoró-hegy (Monostorapáti, 380 m ASL); QRA: JN86SW89, 1 pont
  KD-041 - Hegyesd (Hegyesd, 280 m ASL); QRA: JN86SV19, 1 pont, HAFF-010
  KD-011 - Agár-tető (Sáska, 511 m ASL); QRA: JN86SX01, 2 pont


A nyári szabadság egy részét a Tapolcai-medencében illetve annak környékén található csúcsok felfedezésének szenteltem. Ezek a csúcsok egymáshoz viszonylag közel helyezkednek el és néhányuk nagyon szép látványban részesíti az amatõr vándort.


A Bondoró-hegyet Kapolcs és Taliándörögd közötti útról indulva közelítettem meg. Mivel jelzett út a csúcsra nem vezet, a térképen jelzett egyik utat választva indultam el, amely a mezõn keresztül visz a csúcs alatti erdõhöz. Az erdõhöz érve érdemes viszonylag nagy kerülõvel D-DNY felöl a csúcsig az eredi utakon, nyiladékokon menni, mert bár közelinek tûnik, toronyiránt elég nagy bokrok gátolják a könnyed haladást.
Útközben megálltam néhány helyen és megkostóltam a helyi "specialitásokat". Ezen a képen szereplõ szeder az egész környéken érett és különösen Agár-tetõ felé, nagy területen fordult elõ. Az érettebbje nagyon finom, édes volt.
A tetõre feljutva csúcskövet nem találtam, ismét egy faág adott helyet az antennámnak. Az aktiválással csak RH-n volt szerencsém. A tetõ teljesen zárt, róla kilátás nincs.
A következõ állomás a hegyesdi Hegyesd volt. A képen a csúcs látható, a Veszprém - Tapolca közötti útról éppen lekanyarodva. A kis faluból sárga jelzéssel vezet az út a hegy lábához és onnan a sárga L jelzés visz fel a csúcsra.
Az út meredeken emelkedik az utolsó 300 m-en, amelyet szépen kialakított lépcsõk tesznek némileg könnyebbé. A csúcsról pazar kilátás nyílik a környékre, 360 fokban. A képen a távolban a Hajag jellegzetes formájú csúcsa, tõle jobbra a Bondoró-hegy.
Az Agár-tetõ Sáskától végig szépen jelzett úton közelíthetõ meg. A kb. 3 km-es séta a falutól végig enyhén emelkedik és nem igazán megerõltetõ. Közben található a Szent-Jakab forrás, amely hûs vize a melegben nagyon kellemes volt.
A csúcs alatt kb. 150 -rel érdemes letérni és egyenesen nekivágni a tetõnek, mert a jelzett út nagyot kerül és az erdõ pedig szépen járható. Kilátás innen sajnos nincs, a fák teljesen benõtték a csúcsot.


A 3 csúcsból a Hegyesd tetszett a legjobban. Igaz, hogy a lépcsõkön meg kellett küzdeni a feljutásért, a csúcshoz pedig majdnem sziklamászó felszerelés kellett, de felérve az elém táruló kép lenyûgözõ volt.


Utolsó módosítás: 2007-08-15 10:28

(22 megtekintés)