Pilis - Lajos forrás környéke

Krüpl Zsolt, HG2ECZ - 2007-09-09
Ajánlott turistatérkép: 16. Pilis térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HG2ECZ, HG8LHS

Az idei évben a gyerek mellett kevés idõm jut kirándulásra. Ez a kevés idõ természetesen a hegyek és a Gyalográdió szellemében telik. Most is így volt - és ismét nem SOTA csúcs, hanem két térképrõl kiválasztott, érdekesnek ígérkezõ pont aktiválásával zajlott.


A Csobánkai elágazásnál tett le minket a busz. Ha a Dobogókõre menõ jött volna, azzal még egy megállót mehettünk volna. Hazafelé Pomáz HÉV állomás volt a cél.
A másik látványos, általam már járt útvonal a Holdvilág-árok. Aki errefelé menne, célszerû zseblámpát is vinni, mert az árok végén van egy barlang. Amikor errefelé jártam, nekem nem volt lámpám, csak egy vakuval felszerelt digitális fényképezõgépem. Megoldottam a problémát. :)
Egy közeli kép a Lajosforrás környékérõl és arról a bizonyos Lom-hegyrõl, amely már régóta motoszkált a fejemben.
Érdekességképp megjegyzem, a térkép szerint 1 méterrel magasabb a KM-012 azonosítót viselõ Bölcsõ hegynél.
Mielõtt a Kis-Csikóvár felé fordulnánk a kulcsosház elõtt, igen szép kilátás nyílik Csobánkától egészen Pomázig.
És a Nagy-Kevély is teljes egészében látszik - hátulról.
A Nagy-Csikóvár igen kellemes hely, a turistaút mentén megtalálható a magasságkõ. A képen éppen HG8LHS Robi forgalmaz a kora hajnalban rögtönzött új 3 elemes Yagimmal. Megjegyzem, ismét új konstrukciós ötletekkel kísérleteztem - sikerrel.
És íme, a Lom-hegy... Egykor rakétakilövõ állomása volt a Magyar Honvédségnek, hasonlóképp a Pilis-tetõhöz és az Urak asztalához. Lásd még: http://wiki.ham.hu/bovitmeny/qthlokator/?srchloc=JN97LQ55xw&zoom=17
Itt állomásoztak a rakétaszállító jármûvek.
És ennek a bunkernek a tetejérõl forgalmaztunk. A balesetveszélyes lépcsõ miatt célszerû oldalról vagy hátulról felmenni.
Miközben a bunkerek közt járkáltunk, egy régen látott kedves állatot sikerült megörökítenem. Egy fiatal siklót. Védett állatt, sajnos kevés van belõlük, én is ritkán látok. Sajnos nem akarta, hogy fejével együtt kerüljön a Gyalográdió honlapra - így gyorsan a fû alá kúszott.
Ellenben gyík volt bõven. A kirándulás során mindenhol gyíkok napoztak.
És mindenféle szögbõl lehetett fotózni.


Igen jól sikerült kis kirándulás volt ez, mindenkinek ajánlom a Lajos forrást és környékét. Talán annyi kiegészítéssel, hogy a Holdvilág árok is szép és a Kõ-hegyet sem érdemes kihagyni Pomáz felé jövet. Szerencsére mindkettõt láttam már többször is. Továbbá köszönet a alábbi ellenállomásoknak: HA1VX, HG5VY, HA5CFV, HA7SO, HG7WFM, HA7XA. Õk annak ellenére is figyeltek, hogy nem jelentettem be elõzetesen a kitelepülésemet.


Utolsó módosítás: 2007-09-10 22:00

(231 megtekintés)