Öreg-futóné

Koloh János, HA4FY - 2005-06-26
Ajánlott turistatérkép: 2. Bakony Észak térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA4FY


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-007 - Öreg-Futóné (Várpalota, 574 m ASL); QRA: JN97AF34, 2 pont


A kedvenc idõjósom egész hétvégére jó idõt jósolt, így a szombati családi - baráti kerékpározás után úgy gondoltam, a vasárnap délután kiváló lesz egy „villám” SOTA expedícióra. A segédoperátor lemondta a programot, így egyedül vágtam neki. A cél:


A Tési-fennsík legmagasabb pontja, az 574 m magas Öreg-Futóné (KD-007). A kép az otthoni QTH-ról készült, légvonalban kb. 30 km, az erdõn keresztül kicsit több.
Az eszköz: Így néz ki a „SOTA-mobil by HA4FY”. Az antenna (3 el. Yagi) szétszerelve felkötve a vázra, a táskában a rádió, akkumulátor, szerszámok, esõkabát, tartalék víz és ruha, minden, ami egy bõ félnapos 80 – 100 km-es túrához minimálisan szükséges (és elégséges). Az 5 – 6 kilós súlyba még az összecsukható horgászszék is belefér. A gyilkos, több mint 10%-os Várpalota – Tés emelkedõt elkerülendõ, hátulról, a Fehérvár – Isztimér – Királyszállás – Tés útvonalon cserkésztem be az öreg hölgyet. A végsõ megközelítésre Tésrõl, (aki még nem látta, nézze meg a szélmalmokat!) a piros négyszög jelzésen indultam. Aki erre jár, legyen résen, mert az elágazásban álló nagy fa törzsén a jelzés nehezen észrevehetõ, lényeg, hogy a falu szélétõl jó másfél kilométerre a völgy aljában, egy vízmosásban álló nagy fa mellett lévõ fekete-fehérre festett sorompónál kell jobbra lefordulni.
Én is így tettem, de onnan egy kilométerre a Kis-Futóné oldalában elfogyott az út. Így helyet cseréltem a (drót)csacsival, és a hátamra kapva, a bozótoson átvágva kerültem meg az akadályt. Innen viszont már csak egy viszonylag rövid, enyhén emelkedõ szakasz volt a célig.
A csúcson álló geodéziai toronyba felmászva komoly szél, és gyönyörû kilátás fogadott. Dél-délnyugatra látszik a Balaton.
Kelet felé még haza is integethettem volna, ha egy kicsit kevésbé párás a levegõ.
Az antenna...
...és a rádió összeszerelése után a rádiózás elég nehezen indult, végül HA2NC és a HA2KID mentette meg a helyzetet, majd két budapesti és két somogyi állomás következett. Már éppen belejöttem volna dologba, amikor megdördült az ég.
Ezt a képet északi irányba rögtön az elején csináltam, alig egy óra múlva azok az ártatlan felhõcskék az egész északi égboltot betakaró csúnya fekete viharfelhõkké nõttek. A falu a távolban Tés, oda kellet lejutnom, hogy ne legyen vizes a gatyaszár. Úgyhogy pánikszerûen összekapkodtam a cuccot, és iszkoltam mint a nyúl.
Szerencsére épp beértem a faluba, mire elkezdett esni, így nem áztam bõrig, csak félig. Némi szárítkozás és erõgyûjtés után elindultam hazafelé. Várpalotán ez a szivárvány mutatta az utat.


Az aktiválás ugyan sikeres volt, az alig több mint félórás forgalmazás alatt sikerült hét összeköttetést csinálni, sajnos a vihar pont akkor zavart le, amikor kezdett beindulni a dolog. Majd legközelebb. Sajnos ezzel a „közeli” hegyek tényleg elfogytak, de van egy-két potenciális célpont, ahová még ezen a nyáron el akarok jutni.


Utolsó módosítás: 2005-06-28 17:19

(103 megtekintés)