Budapest Bajnokság a Várból

Csahók Zoltán, HA5CQZ - 2007-11-17
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5CQZ, HA5TI, HA7SZA

Már pár hónapja elhatároztuk, hogy erre az alkalomra kitelepülünk egy "ritka" kerületbe, ahonnan értékes pontokat adhatunk a versenyzõknek. Az I. kerületre esett a választás, azon belül is Hadtörténeti Múzeum melleti sarokbástyára.


A "nagy nap" reggele: a hõmérséklet 1,5 C, majdnem szélcsend, a Múzeum környéke teljesen kihalt.
Az országzászló a bástyán.
A havas Budai-hegyek. Lassan hozzá kellene kezdeni az antennatelepítéshez.
A dipól egyik felét a múzeummal párhuzamosan húztuk ki olyan 4-5 m magasan, a másik felét a bástyáról eresztettük le. Már csak rádiót kell beüzemelni. De ekkor már csak 1 perc van a kezdésig... Kicsit elcsúsztunk.
Na még egy kis finomítás, és az értékes percek csak mennek-mennek.
Na még egy kis hangolás, de Pista OM már ott topog a billenyûvel. Hú, hol is kell a 857-en a keyert bekapcsolni??
0711 UT: az elsõ QSO. Pista elõtte még jól hanyatt esett a "masszív" horgásszékrõl. A Vár alatti utat felújítják, nekikezdenek légkalapácsolni. Ezen rövid klipen jól hallatszik.
HA5CQZ asszisztál. A billentyû meg kicsit ráz, de Pista állja a sarat HI. Elkellene egy balun...
Közben Mihály egy másik antennát telepít. HA5AZC Lajos látogatott ki hozzánk (tnx!). Rajta kívül csak az arra sétáltatott kutyusok érdeklõdtek irántunk.
5 perc szünet, és indul az SSB forduló. Ellenõrizzük a hangolást, minden rendben.
Hopp, egyszercsak leesik a kimenõ teljesítmény pár wattra. Mi van??!! A nagy akkumulátor megadta magát, még jó, hogy nem ezzel kell hazamennem. Elõkapjuk a tartalék akkut.
Csökkentett teljesítménnyel, de újra a sávban vagyunk.
Hopp, most meg az egekben az SWR és a tuner teljesítménymérõjének mutatója meg sem mozdul. Hát ez nem igaz!!! De valahogy így is, nehezen ugyan, de meghallanak; nem is értem hogyan. Pár QSO-val késõbb veszem észre, hogy kilazult az amphenol dugó a rádióból. Visszaszorítom, és ismét minden rendben.
De miért jön minden állomás rendkívül torzan? A menü rövid böngészése után kiderül, hogy az AGC végig ki volt kapcsolva...
A verseny után még egy rövid antennakísérletet végeztünk HA5UY Gyuri segítségével (tnx!). Az eredmény az volt, hogy a 2x30m dipól(-szerûség) lényegesen jobb az itt leírt NVIS antennánál.


Biztos, hogy nem fogjuk megcsípni az elsõ helyet (több okból sem), de jól éreztük magunkat és a gikszerekbõl tanulni fogunk a következõ kitepelülésnél.


Utolsó módosítás: 2007-11-18 20:06

(27 megtekintés)