Alsópetényi hegyek

ha2vr, HA2VR - 2007-11-24
Ajánlott turistatérkép: 8. Cserhát térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2VR


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-071 - Varga-hegy (Alsópetény, 379 m ASL); QRA: JN97OU86, 1 pont
  EM-062 - Dél-hegy (Alsópetény, 446 m ASL); QRA: JN97PV13, 1 pont


Kihasználva a viszonylag jó idõt, korán indultam Alsópeténybe, hogy 2 csúcsot aktiváljak ma. A falu déli végében, az Andreánszky park mellett tettem le az autót és onnan indultam a Varga-hegy irányába. A csúcsra jelzett út nem vezet fel.


A térképen jelzett nyiladékot nem találtam meg, illetve amit találtam, az nem pontosan a jelzett ösvény volt, ráadásul eléggé benõtte már az erdõ. Így egyenesen a csúcs irányába indultam meg. A képen a benõtt út egy részlete látható.
Érdemes kicsit Kelet felé fordulva folytatni az utat 200 - 300 m megtétele után, kikerülve így egy mélyebb vízmosást és elérkezve a gerincen végigvezetõ erdei úthoz.
Errõl kb 300 m után lekanyarodva tovább egy írtás melletti úton juthatunk föl a csúcs közelébe, amely egy kerítéssel lezárt szántóföld mellett vezet végig. Jó sáros volt az út, de a mellette lévõ mezõ-írtás még nehezebben volt járható. Igazi agyagon kellett csúszkálni.
A csúcs az út mellett kb 60-70 m-re található, kõ nem jelzi. Itt vertem tanyát és készítettem az összeköttetéseket 2m-en illetve néhányat 40 m-en (nagy nehezen, mert éppen a CQ WW CW fordulóján döngettek nagy teljesítménnyel az állomások).
Visszatérve a faluba a kék jelzésen indultam el a Dél-hegy irányába. Ide se vezet jelzett út, illetve a kék jelzésrõl kell lekanyarodni kicsit É, ÉK felé egy erdei útra. Végig szép erdei utakon lehet feljutni a csúcs közelébe.
A csúcs az úttól 50-60 m-re van és kõ jelzi. Eléggé benõtte már a növényzet.


Nem kápráztatott el egyik mai csúcs sem. Talán a Dél-hegy szebb és kellemes erdei utakon, ösvényeken lehet rá feljutni. A Varga-hegyre viszont csak az agyagot döngölve mehetünk fel ilyen õsz végi idõben. Egyik csúcs sem tartogat szép kilátást. A Varga-hegy csúcsa és környéke nagy bozótosban fekszik, a Dél-hegyen pedig szép szálas erdõ található.


Utolsó módosítás: 2007-12-01 23:01

(12 megtekintés)