Évzárás a Csóványoson

Csahók Zoltán, HA5CQZ - 2007-12-30
Ajánlott turistatérkép: 5. Börzsöny térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5CQZ


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-001 - Csóványos (Börzsöny, 938 m ASL); QRA: JN97LW37, 10 pont, HAFF-004


Királyházáról, a P jelzésen indultunk a csúcsra.


Ezzel a rókakomával még a Királyházára vezetõ erdei úton találkoztunk.
A Tûzköves forrás, méretes jégcsapokkal.
A Nagy Mánán, 707 m magasan. Itt már tiszta zúzmara volt minden.
A szerzõ teljes menetfelszerelésben.
Nem sokkal a csúcs elõtt. A napsütésben a lebegõ apró jégkristályok ezüstként szikráztak.
A csúcstábla napsütésben.
A csúcson található egyik padon állítottam fel az állomásom. 2m-en jó aktivitás volt, a 40m-ssb már nehezen ment. Összesen 2 QSO sikerült, aztán átmentem a cw részre. Végül még 10m-en hívtam párat, itt csak HA7SZA Mihály jelentkezett. Vele minden sávon beszéltem, tnx!
Ezalatt a többiek megjárták a tornyot. VG barátom kommentje: A napsütötte toronyból fantasztikus kilátás nyílt: 900 méteren volt a felhõhatár, Magyarországon csak a Galya-tetõ, a Kékes és az alattunk levõ Magosfa- és Nagy-Hideg hegy gerincek látszottak. A Kékes a hõmérsékleti inverzió miatt délibábos volt! Látszott a Magas-Tátra szabad szemmel. A Kriván fehér, behavazott sziklagúlája egyértelmû volt, mellette a Gerlachfalvi- és Lomnici-csúcs is tisztán kivehetõ volt. Távcsõvel sok további részletet is látni lehetett.
A Magas-Tátra kb. 160 km-re van a Csóványostól. Ha a 954 m magas kilátóból vízszintesen nézünk a Tátra felé, akkor a Tátra helyén - a Föld görbülete miatt - már 2961 m magasan van a tekintetünk vonala, tehát pár száz méterrel a legmagasabb csúcsok fölött. Ha a Tátra magas csúcsaira nézünk, akkor már kissé lefelé, de még a horizont fölé kell irányítanunk a szemünket! A Mátra felé nézve pedig a Kékes 3,5 fokkal délebbre látszik a Galyatetõnél, és jól látszanak mindkét csúcson az adótornyok.


Még utoljára megcsodáltuk a lassan lemenõ Nap fényjátékát a zúzmarás erdõben, aztán a Pogányvár érintésével visszaereszkedtünk a völgybe.


Utolsó módosítás: 2008-01-05 21:58

(5 megtekintés)