Fel a Csóványosra!

Csahók Zoltán, HA5CQZ - 2008-01-27
Ajánlott turistatérkép: 5. Börzsöny térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5CQZ


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-001 - Csóványos (Börzsöny, 938 m ASL); QRA: JN97LW37, 10 pont, HAFF-004


Ezen a napon a Csóványosra mászás apropóját a címmel egyezõ nevû teljesítménytúra adta. A cél mindössze felérni a Csóványosra.
Reggel erõs szélre és esõre ébredtem. Azért nem tûnt annyira vészesnek, gondoltam nekifutok. Vácnál komolyan ömlött, de Diósjenõn már a nap is kisütött egy kicsit.


Itt tettem le a kocsit, a Z jelzésen vágtam neki. Pár helyen még jeges volt az avar alatt, de megúsztam az esést. Úgy terveztem, hogy végig a zöldön megyek, de aztán inkább áttértem a Px jelzésre (síútra, bár hó nem volt). Ez viszonylag szolidan emelkedik, jól lehetett haladni.
600 m-tõl ködben-felhõben mentem. Nem esett a esõ, csak a fákról potyogott kicsit a zúzmara. A szél is elviselhetõ volt.
Ez a Foltán-kereszt (710 m asl), innen még 2 km.
Nem egész két óra alatt értem fel, a tervezettnél hamarabb. Gyorsan jelentkeztem az emléklapért, a kitûzõért és a finomságokért. A zéró tolarencia jegyében egy pohár forralt bort is felhajtottam.
2m-en kezdtem aztán 7.165-re mentem át (a padhoz nagyon jól ki lehetett kötni a pecabotot). Nem volt nagy siker, HA7SZA és HB9AAQ hallott csak meg. Ezután 30m-en próbálkoztam, egy árva QSO sikeredett, az is 339 riporttal. Ekkor már elkezdett havazni, a nyakamba és az asztalra kitett felszerelésre is potyogott. Még 7-cw-n próbálkoztam egyet, de 3 QSO után feladtam. Választhattam: vagy a versenyzõkkel küzdök, vagy az RTTY állomásokkal. Ehelyett összepakoltam, mielõtt még (mégjobban) telefúj mindent a hó.
Lefelé a zöldön jöttem, már jól megáztatva még egy kicsit bolyongtam a Börzsöny csúcsain (ahol a madár se jár). A képen a Kemence patak a Mázsaház közelében.


Annak ellenére, hogy felfe még egész jó idõ volt, lefelé már rendesen esett, bár szerencsére nem zuhogott. Jól elfáradva és megázva értem vissza a kocsihoz.


Utolsó módosítás: 2008-01-28 22:20

(5 megtekintés)