Tavaszi körtúra a Börzsönyben

Csahók Zoltán, HA5CQZ - 2008-03-15
Ajánlott turistatérkép: 5. Börzsöny térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5CQZ


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-008 - Bugyihó (Királyháza, 633 m ASL); QRA: JN97LX87, 4 pont, HAFF-004
  EM-017 - Kámor (Nagyoroszi, 661 m ASL); QRA: JN97MX24, 4 pont, HAFF-004


A tavaszi idõt kihasználva megcéloztam két 600m feletti csúcsot a Börzsönyben.


Királyházáról indultam. Az elsõ akadály mindjárt a megáradt Kemence patakon való átjutás volt. Rövid keresgélés után sikerült is egy alkalmas helyet találni. Azután irány felfelé a P jelzésen. A gerincen továbbmenve nemsokára feltûnik a Bugyihó sziklatömbje.
A csúcson az egykori fatorony maradványai által közrefogva háborítatlanul virágoznak a hóvirágok.
Érdekesen megrágott fa, mellette allítottam fel az antennát.
2m-en nagy aktivitás volt, a Naszályon, a Csóványoson és a Galya-tetõn kitelepült állomásokkal sikerült beszélni. Sajnos ez a hely eléggé bennt van a hegyek között, budapesti állomást nem is hallottam. Rövidhullámon 30m-en hívtam, nagy tolongás nem volt, de azért sikerült pár QSO.
A következõ állomás a Kámor volt, a S jelzésen mentem tovább. Szép napos (de szeles) idõ volt, jól látszott a Csóványos.
Jobbra a Kámor magasodik.
Ezt a fát nem lehet eltéveszteni a S és a K négyzet keresztezõdésében.
A Kámoron körbenéztem 17m-en, két SSB QSO sikerült is. Ezután 30m-n hívtam, mérsékelt sikerrel. 40m-en már ment a verseny, de voltak jó fülû állomások, akit meghallottak. Közben HA6OY/P Jóska is elõkerült, vele elõször 2m-en, aztán 40m-en is sikerült QSO-zni. HA5TI Pista mondta, hogy HA2VR Gyuszi is ki van települve DL-ben. Gyuszit 30m-en elég QSB-sen vetten, de aztán összejött vele is a QSO.


A Kámorról még vissza kellett gyalogolni Királyházára. Egy rövidebb, de sárosabb utat választottam az erdõn át. Nagyon eredményes nap volt, rég nem sikerült kitelepülve ennyi csúcs-csúcs QSO-t összeszedni.


Utolsó módosítás: 2008-03-15 22:45

(7 megtekintés)