RH Budapest Bajnokság a János-hegyrõl

Krisztián, HA5X - 2005-11-19
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5X, HA5TMK


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-019 - János-hegy (Budapest, 527 m ASL); QRA: JN97LM54, 2 pont, HAFF-015


HA5TMK Lacival az az idióta ötletünk támadt, hogy szombaton hajnalban kelünk... Összekötve a kellemest a hideggel, SOTA kitelepüléssel igyekszünk összekötni a Rövidhullámú Budapest Bajnokságot. Néhány métert hajnali fagyban is hajlandóak voltunk megtenni, célunk a János-hegyi Erzsébet-kilátó (SOTA HA/KM-019), hogy onnan akkumulátoros üzemrõl valami alkalmi drótdarabbal bekapcsolódjunk az RH Budapest Bajnokságba (szorzóként XII. kerület). Azert a Janos-hegy, mert a BP Bajnokag miatt a fovarosban akartunk maradni (e versenyen kifejezetten a budapesti allomasokat keresik). Egy masik budapesti csucsot pedig mar aktivaltunk egyszer, a harmadikon pedig feltunk attol, hogy bekapcsolodik a versenybe az ott allando telepitesu versenyallomas... Mint kesobb kiderult, be is kapcsolodott :)


Nincs képHajnali fagyban telepítettük az állomást (FT897 + antennahangoló+ 55 Ah aksi) egy padra, aminek tetején klassz jégréteg volt, igy minden tisztességesen csúszkált rajta. Az antenna egy kb 40 méteres (? nem mértük le) hosszú drót volt, aminek az egyik véget engedéllyel a János-hegyi nagy antennatoronyhoz kötöttük ki kb. 15 m magassagban, a másik végét pedig egy a padunkhoz közeli fa kézzel még majdnem elérhetõ ágára. Lentrõl tápláltuk egy balunnal és RG58 koaxszal, ellensúlyként pedig a sétaút mentén a földre fektettünk ki kb. ugyanannyi drótot.
Az elõzetes terveknek megfelelõen a Budapest Bajnokság CW fordulóját én vittem HA5XXA/p -ként, az SSB fordulót pedig Laci HA5TMK/p -ként. Szék ugyebár nem volt, a rádió tekergetéséhez és a logvezetéshez hajlongani kellett, jól beöltözve. Laci termoszban hozott alkoholmentes glögg-gel izesített teát, azzal melegítettük magunkat. A hõmérséklet a verseny kezdetekor nagyjából -3 C volt. A jobb kozépsõ ujjam egy kicsit meg is fagyott, azzal ugyanis nem billentyûztem, de kesztyû azon se volt. A CW fordulóban 29 QSO-t sikerult csinálnom, gyakorlatilag alig egy-két QSO volt keresgélés eredménye, a többi CQ-ra jött. SSB-n kevésbé voltunk szerencsések, hosszú percekig hiába CQ-zott Laci, nem hívta senki... Végül nekilátott keresgélni és sikerült huszonvalahány QSO neki is, aminek nagyon örülök, merthogy ha jol tudom, talán Laci elsõ "komolyabb" versenyzése volt. Nincs kép
Nincs képA verseny után még CQ-zgattunk egy darabig 80m SSB-n, de nagyon lanyha érdeklõdés volt irántunk, pedig voltak sokan a sávon. Ekkor átmentünk 7 megára, ahol SSB-n, késõbb pedig távírón is volt egy kis pile-up, egyszerre sokan hivtak. Sajnos az SSB szegmens faltõl-falig tele volt állomásokkal, SSB-szûrõnk pedig nem volt, igy sajnos sok állomás volt, akit egyszerûen nem tudtam kihámozni a ricsajból. Az én logomba így végül 70 körüli QSO került, szóval a SOTA-hoz elõírt 4 -et túlteljesítettem. Laci is teleírt több log-lapot. A tanulságok: a.) kéne egy SSB-szûrõ b.) nem csak URH-n érdekes a SOTA. 80m-en pl. alig volt zaj, és NVIS-terjedéssel szinte mindenki nagyon jol szólt az országból. Ha egy kicsit melegebb idõben lett volna ez a Budapest Bajnokság, vagy pár perccel tovább tart, biztosan több QSO születik.



Utolsó módosítás: 2005-12-10 19:50

(4 megtekintés)