"... én már nem Bánom"

Koloh János, HA4FY - 2008-07-12
Ajánlott turistatérkép: 12. Somogy Észak térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA4FY


Érintett SOTA csúcsok:
  DD-015 - Bánom-hegy (Balatonlelle, 302 m ASL); QRA: JN86UR53, 1 pont


Öt olyan csúcs van, amelyet elsõre nem sikerült aktiválni, ezek közül az egyik a DD-015, Bánom-hegy. Úgy gondoltam, itt az idõ egy újabb próbálkozásra.


Lellérõl a piros jelzésen, jó minõségû aszfaltúton kerekeztünk a kishegyi lovaspályáig. Innen tovább az út egyre gyengébb minõségû, de még mindig könnyen járható. Az aszfaltnak nem ott van vége, ahol térkép jelzi, így amikor az egy éles hajtûkanyarral visszafordult észak felé, mi az erdõszéli dûlõúton haladtunk tovább. Visszanézve ilyen kilátás tárul elénk.
Az út hamarosan befordul az erdõbe. Jelzés nincs, de a térkép elég jól jelzi az utakat, így nem okozott gondot a navigálás, az útvonal könnyen követhetõ. A bringát csak egy-két rövidebb szakaszon kellett tolni, fõleg a tisztásabb részeken, ahol jobban benõtte az utat az aljnövényzet. Ilyen út vezetett fel a csúcsra.
A csúcskõ. Ez a kép persze csalás, mert nem most, hanem a tavalyi, HA4GGQ-val közös próbálkozásunkkor készült. Akkor, csak 2 m FM-en, nulla QSO-t sikerült összehoznunk, így a „Gyalográdiós aktiválást” egyszerû „Balaton-alvidéki kerékpártúrává” minõsítettük vissza.
Most 40 m CW-n zümmögtettem a Moszkitót, és ez jól is ment. Úgy húsz perc alatt 16 QSO, és amikor HA5AQ után, a negyedik CQ-ra sem jött válasz, lebontottam, és elindultunk lefelé, hogy még egy kis balatoni strandolásra is maradjon idõ. Egy rövidebb horhos szakasz kivételével végig könnyedén gurulva jutottunk Szõlõsgyörökre, ahonnan kiépített kerékpárút van vissza Boglárra.


A rekkenõ hõség miatt, a viszonylag kis távolság és magasság ellenére is elég fárasztó menet volt. A csúcsról kilátás nincs, az erdõ sem különösebben szép, úgyhogy a közeljövõben nem tervezem az ismételt aktiválást.


Utolsó módosítás: 2008-07-14 12:50

(10 megtekintés)