Nagy-Tenke, a határszélen

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2008-08-10
Ajánlott turistatérkép: 28. Zala Dél térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  ND-016 - Nagy-Tenke (Lendvadedes, 332 m ASL); QRA: JN86GN05, 1 pont


Miután HA7UI, Sanyinak elég volt a fonyódi-domb néhány nappal korábbi megmászása, úgy döntött, hogy még a vasárnapi csúcs előtt hazarohan. Azonban családom valamenyi tagja önként vállalta, hogy a 4-napos kirándulás befejezéseként felkísérnek a Nagy-Tenke hegyre.


A gosztola-lendvadesesi-tó - egy kis völgyben, gyönyörű rálátással a szlovén-magyar határ menti dombokra, köztük a Nagy-Tenkére. Gosztola irányából nem nagy távolság körbegyalogolni a tavat, de mi inkább autóval átmentünk a másik oldalra, Lendvadedes végére, s onnan kezdtük a cipekedést.
A kiindulási és visszatérési pont.... Egy nem túl régi harangláb a falu vége felé és egy - régebbi - ásott kút az út túloldalán.
Nekivágtunk a kiépített, aszfaltozott kerékpárúton fölfelé az erdőn keresztül. Helyenként igen meredek volt még gyalogosan is. Ez mintegy 1 km hosszan tartott, majd kiérkeztünk egy majdhogynem sík közútra, melyet végigkövetve - jó órai gyaloglás után - megtaláltuk a csúcsot. A feljutás időtartamát növelte, hogy az út mentén a bokrokon éppen érett a szeder, s az xyl nekilátott gyűjtögetni, hi.
A torony "csodálatos". Lezárva, magas fákkal körbevéve. Az aljából a kilátás minden irányban "0", azaz zéró. (A feliratokról látszik, hogy többen sérelmezték, hogy nem lehet felmenni. Én is abban reménykedtem, hogy - mint a környék legmagasabb pontja - gyönyörű kilátás lesz Szlovénia irányába, a Lendva-völgybe, de csalódtam. A határ egyébként onnan maximum 500 méterre van.)
A qth végülis mintegy 50-60 méterrel ÉK-re lett kiválasztva az üdülő / szőlőtelkek között egy erdei padon. A közelben csak egy kiszáradó fa volt, amely igen alkalmas volt az R-118 teleszkópos antennájának, mint antenna-tartónak a rögzítésére. Ennek tetejére fepakoltam a 2-sávos - NVIS (?) - antennát és kihúztam négy irányba.
Szűk fél óra alatt 30 qso-t kalapáltam össze CW-n, 40 méteren. Sajnos csak egy magyar állomást sikerült naplóznom, HA6IAY, Tomit. Ezt követően átmentem 30 méterre. Hívogattam jópárszor, de semmi válasz nem jött, sőt az egész sáv elég üresnek tűnt.
Ezután RH antenna le, 15-elemes V/UHF logper fel az "árbóc" tetejére.(Ne potyára cipeljük föl.) Mintegy 20-30 fokonként - mind SSB-n, mind az FM SOTA frekvencián - végigkiabáltam a sávot, - eredmény nélkül. (A képen az RH antenna egyik - 7 MHz-es - ágának rögzítése. A szemben lévő ágát egy drótkerítés tartotta, hi.)
És ami kimaradt.... Mivel Lentiben voltunk aktiválni szerettem volna a város határában lévő, COTA NDV-032 rom várkastélyt. De amikor éppen lett volna szabad 2 órám egy heves zivatar szertefoszlatta ambícióimat. (Pedig ehhez segítség sem kellet volna, hi.) A hely érdekessége, hogy a német tulaj elhalálozott. A helyi önkormányzat vissza szeretné vásárolni a területet az örökösöktől, de azok igen borsos árat szabtak meg. Épp amikor ott voltunk raktak le egy láncsort, korlátozva a területre történő illegális behajtást. (Gyalogosan minden további nélkül járható.) Az épület mögött egy kis (horgász)tó található .


Az ajánlott kerékpárutat kikerülve, kicsit többet ugyan, de tisztán csak közúton haladva, szerintem a Nagy-Tenke ideális aktiválási hely a kerékpáros SOTÁ-soknak! (RH, illetve versenyek idején URH.) A tó körzetének szépsége miatt ugyancsak ajánlom a helyet a családos gyalogosoknak is. És most a lényegről: RIG: FT-100D, leszabályozba 5W-ra. Akksi: 17Ah, zselés. Fonyódon egy kétsávos - 80/40m - dipólt használtam, itt pedig ezt az szintén kétsávos - 40/30m - NVIS-nek mondott antennát. Így elsőre, nem igazán vettem észre különbséget a két antenna között. (Legfeljebb ez utóbbi zajosabb volt.) Magyar állomásokat sajnos csak elvétve hallottam, illetve tudtam megcsinálni.


Utolsó módosítás: 2008-08-19 16:36

(75 megtekintés)