Fonyód - Vár-hegy

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2008-08-07
Ajánlott turistatérkép: 4. Balaton térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC, HA7UI


Érintett SOTA csúcsok:
  DD-012 - Fonyód várhegy (Fonyód, 233 m ASL); QRA: JN86SR57, 1 pont


Amikor tavaly télen ráakadtam a gyalográdiósok honlapjára, rögtön megtetszett a dolog. El is határoztam, hogy nekem ebbe be kell szállnom. A rádió elvileg adott volt. FT-100D, bár a vételi áramfelvétele elég nagy - legalább - 1.5A, a kimenő teljesítmény viszont szabályozható. Amúgy a készülék elék kicsi, nem súlyos, egy irattáskában cipelhető. (Egyelőre. Kicsit furcsán néz ki, hogy valaki hegyre megy diplo-táskával, de engem ez nem zavar.) Ősztől terveztem, hogy beállok az aktív gyalogosok közé, de adódott egy jó kis 4-napos kirándulás, amire már összekészítettem a zeug-ot.


Útban lenti felé, szép augusztusi napon, a családot leraktam a fonyódi Balcsi-parton, HA7Ui, Sanyival bedig nyakunkba vettük a hegyet. Az első gond ott adódott, hogy két hegynek nevezett domb is van Fonyódon, de csak az egyik rendelkezik SOTA számmal. Sebaj. Térkép nem lévén bementem a hajóálomás melleti Tourinform irodába. Ott kaptam egy színes reklámfüzetet, benne helyi utcai térképpel, amelyen rajta volt mindkét - Sipos- és Vár-hegy. Innentől kezdve már síma ügy volt.
Az össz cucc, amit vinne kellett. A dipló-táska (földön), R-118-as antenna, V/UHF yagi (nem szétszerelve) és a hátizsák az akkuval, RH antennákkal és a - személyes - tápanyagokkal.
A csúcsra felérve egy hatalmas átjátszóállomás tornya, s a qth-nak egy rozoga, fából készült kilátó. Felmásztam, szétpakoltam, s megkezdtük a telepítést.
A 80/40m-es dipól egyik ága miért ne akkor szakadt volna le. Páka, fogó, stb. nem lévén, ideiglenesen rögzítettem a csavarjához. A vezetéket pedig a kilátó szegélye tartotta fixen. A 118-as rúdra felkerült az URH antenna. Majd megkezdődhetett a munka!
30 perc alatt 18 CW összeköttetést könyveltem el 40m-en. (Sajna, magyar állomás nélkül.) HA5TI-vel konzultálva megpróbálkoztunk a 80m-rel. Őt tűrhetően hallottam, de a rádió letiltott a rossz swr miatt. Nem tudom mennyi mehetett ki végül is az antennára, de csak meghallott Pista. Tovább viszont nem erőltettem az RH-t. 2m-en SSB-n (vízszines polaritással) és FM-en (függőleges polaritással) - végighívogatva a sávot, semmi válasz nem érkezett. (Ennek egyik oka, gondolom a déli ebédidő volt.)
A kilátás egyébkánt csodálatos, főként a Balaton myugati medencéjére. Némi zavart a gyári átjátszó sok-sok kikötő acélsodrony huzala okozott.
Bontást befejezve, útra készen, irány a Balaton!


Kezdetnek nem volt rossz ez a csúcskiválasztás. Viszonylag könnyű volt megmászni, megtapasztalni az anyagok súlyát hosszabb távon is. Szép kilátás adódott a tóra, a család jól elvolt, míg én - HA7UI-val - odavoltam gyalográdiózni. A qth-t gyorsan, egyszerűen, s eléggé kényelmesen be lehetett rendezni. A kellemes (fürdőzés) összekötve a hasznossal (rádiózás) kiadott egy jó napot.


Utolsó módosítás: 2008-08-19 17:53

(13 megtekintés)