Börzsönyi séta - Foltán-kereszthez

Krüpl Zsolt, HG2ECZ - 2008-08-20
Ajánlott turistatérkép: 5. Börzsöny térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HG2ECZ

Hétfõn fogalmazódott meg, hogy augusztus 20-án (szerdán) valahova el kellene menni egy nagyobb sétára. A cél gyakorlatilag szerda reggelre kristályosodott ki. Szerda reggeli álláspont: Börzsöny. Ha van síbusz, akkor Nagyhideghegy, onnan Csóványos. Ha nincs, Foltán-kereszt. Sajnos a munkaszüneti nap, a szép idõ és sok túrázó ellenére a síbusz ismét nem ment. A Gyalográdió levelezési listán az elmúlt napokban írt telefonszámokat felhívtam, nem lett pozitív a véleményem a síbusz-szolgáltatásról.


Sebaj, erre az esetre is volt egy reálisnak tûnõ másik alternatíva. Királyrétrõl a Spartacus TH felé fel Foltán keresztig (700 m), ott a mezõn pihen a család, néhány QSO onnan is sikerülhet. Aztán a Saj-kút felé vissza.
A térkép 1-es pontjára felérve megpihentünk, igen erõteljesen emelkedett és a meleg miatt a folyadékra nagy szükség volt piciknek és nagyoknak egyaránt.
A kilátás igen szép innen a Naszály felé. Bekapcsoltam a kézirádiómat és igen hamar „horogra akadt” HA7XK Laci Vácról. Sajnos több QSO nem sikerült innen, a kora délutáni szieszta és az augusztus 20-i rendezvények hatása erõsen érzõdött.
És hosszas sáta után elértük a tervbe vett uticélunkat, a Foltán János erdész emlékére állított keresztet. Mellesleg innen már csak 2,5 km lenne Csóványos, de mára ennyi volt betervezve.
A mezõn feleségem játszik a gyerekkel. Fennt 700 méteren igen jó volt a levegõ és energiával töltötte fel az embert. Közben néhány QSO-t csináltam. HA7XK Laci ismét vételkész volt, HA9MDP/P Péter Bp. III. kerületébõl és sokadszori QSO HA5ANX Lacival.
Egyébként ez a mezõ igen tágas és szépen rendbentartott. Igen kellemes pihenõhely, ahol a jó idõ miatt sokan tartózkodtak.
Lefelé az országos kéktúra vonalán ereszkedtünk le, Foltánkeresztet elhagyva ismét szép panoráma fogadott. Bár a fák szép lassan nõnek és ez a panoráma évrõl évre szûkül.
Pedig emlékszem, amikor réges-régen éppen tarvágás után jártam erre. Akkor igen megfogott az itteni panoráma. A képen a jelenlegi kilátás mellett a Pilis keleti vége látható.
Megfáradt csapatunk szépen megy lefelé a kék jelzésen. Hátamon a másfél éves lányom, mögöttem unokaöcsém és feleségem.


A síbusz sokadszorra mutatta meg bizonytalan arcát, az étteremben és a telefonban egyaránt azt mondták, hétvége kivételével felesleges próbálkozni. De ha az embernek van tartalékos terve, sok igen kellemes Börzsöny-túra tehetõ enélkül is. Rádiós szempontból most éreztem meg a Yagi antenna és a 2m SSB-re alkalmas készülék hiányát, de gyerekkel a háton csak ultrakönnyû felszereléssel mertem nekivágni. Összességében viszont nagyon jól sikerült, érdemes volt elmenni.


Utolsó módosítás: 2008-08-21 08:13

(86 megtekintés)