Vértes-Nagy-Csákány-KD014

Nagy István, HA9MCQ - 2005-12-04
Ajánlott turistatérkép: 20. Vértes térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA9MCQ


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-014 - Nagy-Csákány (Vértes, 487 m ASL); QRA: JN97FM50, 1 pont


Délelõtt tízkor indultunk el a párommal Tatáról, hogy felfedezzük a Vértes legmagasabb pontját a Nagy-Csákány hegyet. A kocsit a Szárliget melletti Birkacsárdánál hagytuk, majd gyalog indultunk a kék jelzésen Csákányospuszta felé.


A csákányosi tanyát elhagyva a csákányosi túristaház mellett haladtunk el.
A háztól a Mária-szakadékon át jutottunk fel a körtvélyesi táborig. A szurdok végén egy 120 éves temetõ található, ahova a hegyen lakó emberek temetkeztek régen.
Temetõ.
A körtvélyesi kápolna.
Délután fél egyre értünk fel a Nagy-Csákány csúcsára.Ott magas bükkerdõ nehezíti a kilátást. Inkább csak északra lehetett ellátni a Gerecse tömbje felé. Elõkapartam a rádiót és rövid hívás után jelentkezett '4FY Fehérvárról, majd '2MJ Tatáról, a szintén gyalográdiózó '5AQD a Pilisbõl és '4GHJ Dunaújvárosból. Sajnos 1DTQ még zajváltozást sem okozott, dehát Zalaegerszeg sem a szomszédban van.


A hegyrõl lefelé jövet megállított minket az erdész. Figyelmeztetett minket, hogy vadászati szezonban (aug-febr.) nem szabad letérni a jelzett utakról, igy ezen idõszakban ne látogassuk a hegy környékét. A jelzés egyébként kb. 2km-rel kerüli el a csúcsot, ellenben a 2km-re lévõ és alig 7m-rel alacsonyabb Körtvélyessel (480m), ami nem SOTA csúcs, és még geodéziai torony is van rajta. Ezután még elmásztunk a Macska-bükk gerincére, majd vissza mentünk a Birkacsárdához. Szép nap volt.


Utolsó módosítás: 2005-12-04 18:10

(68 megtekintés)