A Nagy-Kevély leküzdése

Bischof István, HA5TI - 2008-08-21
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5TI


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-018 - Nagy-Kevély (Pilis, 534 m ASL); QRA: JN97LO89, 2 pont, HAFF-004


Bármerre jártam a Budai hegyekben, vagy a Pilisben, mindenhonnan központi helyen látszódtak a Kis-Kevély és a Nagy-Kevély. Eljött az ideje, hogy , ne csak nézzem, csodáljam, hanem meg is látogassam õket. Jó alkalom lett, hogy egy barátom szeptemberi esküvõjének helyszíne Budakalász, ahol leteszteltük a vendéglõt, így a visszaúton Békásmegyeren át kell szállnom a 143-as buszra és indulhat a túra.


A busz végállomásától indul a piros kereszt túristaút egy kiadós emelkedõvel. Kb. másfél km után keresztezi az Üröm - Budakalász országutat. Vigyázat, egy jól lebarnult, lengén öltözött hölgy állja el a folytatást, aki zenemûvészeti tudományát akarta mindenképpen bemutatni. Ezen akadályon túljutva , egy tanya kerítése mellõl ez a látvány tárul elénk. Urak asztala ( bal oldalon ) , Szent László hegy, Berseg, Bölcsõ hegy és valahol a jobb-középen Lajos forrás.
Feljebb egy sorompó zárja el az utat, ahol a piros kereszt átmegy piros vonalba. Nem sokkal a sorompó után ez az Üröm Baráti Társaság által állítótt és valakik által megrongált tábla "áll" sok érdekes információval a hegy közettanáról és az élõvilágáról.
Pár száz méterrel tovább haladva egy 3-as elágazáshoz érünk, a baloldaliak a bányába vezetnek, ez ki is van táblázva. A mi utunk a jobbra tartó, röviddel beljebb ott is a piros vonal jelölés. Ez megkerüli a bányát, amelynek bejáratánál ez a kõoszlop jelzi a környezõ települések határait, illetve alapításuk éveit.
A bányát megkerülve és igencsak sok magassági métert leküzdve egy nyiladékon feltûnik Pilis-Borosjenõ és a Budai hegység. A túristaút jól jelzett, könnyen követhetõ, de a köves, szklás talaj és a meredek kaptató igencsak lassítja a haladást.
A Polar órám magasságmérõje szerint még csak 460m-en voltam, már a feladáson gondolkodtam, amikor egy tisztás után ehez az omladozóban lévõ ( valamikori) kilátóhoz értem.
Innen viszanézve már ez a látkép fogadott.
Alattam az Egri csillagok forgatásához használt Egri vár "romjai".
Antenna-telepítés, hangolás, kezdõdhet az aktiválás! A 12m-es botra egy dipólt tettem fel, az eddigi 0.5 nmm-es drót helyett 2nmm-est használva, a súlytöbblet látszik is az antennatartón.
Egy szikla kiválló asztalként funkcionált, a másikon csücsülve, a logot és billentyût ölben tartva egész kényelmesen tudtam rádiózni. Rövid idõ alatt a logba kerültek a szokásos állomások 7MHz-en, a termés: GW0, G, F, SM, ON, F, DL, HB9, I és OK állomások, összesen vagy 30 QSO.
Ekkor fejeztem be a rádiózást. A 2m-en tett hívási kísérletek kudarcott vallottak, így a Nagy-Kevély csak 7MHz-en lett aktiválva. Volt nálam egy 28MHz-es delta loop, de a lassú felérkezés miatt már nem maradt idõ annak kipróbálására.
Gyors pakolás után úgy döntötem, nem azon az úton jövök le, amin felmentem. A kilátó alatt áthaladva egy erdõs szakasz, majd egy tisztás jött, ahonnan így nézett ki a naplementében a Pilis tetõ.
Nagyon meredeken ereszkedõ ösvényen egy tisztásra jutottam, ahonnan balra a sárga és kék jelölésen Pilisborosjenõ felé indultam. A két jelzés valahol szétvált, a sárgát kellett követnem, hogy a faluba jussak. Beérve a házak közé így nézett ki a hegy.... a Nagy Kevély.


Zsolt, HG2ECZ javasolta útvonal hosszabb, de talán könnyebben járható. Aki jól bírja a meredek hegyoldalakat, annak mindenképpen Pilisborosjenõrõl javaslom a Nagy-Kevély meghódítását, mert az út sokkal rövidebb. Esetleg a Csobánkai nyeregbõl is érdemes próbálkozni. Nem tartozik a könnyen megmászható SOTA csúcsok közé, nincs körpanoráma az erdõ miatt, de a kilátás ennek ellenére csodálatos. Remélem, sokan fogtok próbálkozni a feljutással, mert nagy élmény , nagyon szép hely.


Utolsó módosítás: 2008-08-22 15:38

(28 megtekintés)