Recsk és Sirok környéke

ha2vr, HA2VR - 2008-08-30
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2VR


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-125 - Lahóca (Recsk, 324 m ASL); QRA: KN07BW04, 1 pont
  EM-073 - Darnó-hegy (Sirok, 356 m ASL); QRA: KN07BW95, 1 pont


A mai napot a Mátra alacsonyabb csúcsaira szántam. Recsk mellett a Lahóca meghódításával kezdtem.


Az induláshoz a volt bánya É-i részét néztem ki és onnan indultam fölfelé, tekintettel arra, hogy jelzett út a csúcshoz nem vezet. A bányától egy régi, az elején nehezen járható, meredek úton indultam a Lahóca nyugati oldalán és értem föl a nyereg közepéig.
Onnan viszonylag jól járható úton mehetünk a csúcs felé. Az úton látható, hogy turisták nem túl gyakran mászkálnak errefelé.
A csúcskõ az úttól kb. 30 m-re Délre az erdõben van. Kilátás innen semmi sincs. 40 m-en csináltam néhány összeköttetést, de a nagy SOTA aktivitásra tekintettel az én gyenge jeleimre csak néhányan válaszoltak. Hosszabb eredménytelen cq-zást a keresgélés követte és így nyugtáztam 2 csúcs-csúcs qso-t. 2 m-en a hívások a sikertelenségbe fulladtak.
A Lahóca után A Darnó-hegyre indultam. Sirok – Terpes országútról tértem le és indultam el a Tarna völgyében az úton. A kép az országútról készült, a jobb oldali az EM-073.
A térképen jelzett, a csúcshoz vezetõ utat nem találtam meg, így a meredek hegyoldalban alig járható vadcsapásokon, tüskés bokrok között kellett átküzdeni magam. A gerincen vezetõ út elõtt még egy kerítést is le kellett küzdenem. A kép a Tarna fahídjáról készült.
Felfelé szép kilátás nyilt a környékre. A képen a siroki vár látható.
Ezt követõen könnyen járható, szép kilátással gyönyörködtetõ erdei úton jutottam el a 350 m-es csúcsig.
Majd utána a 356 m-es Darnó-hegyre. Itt egyszerre 2 csúcskövet is találtam egy bozótos, fákkal benõtt területen. Az aktiváláshoz az elõzõ, 350 m-es csúcsot választottam, ahol nagyobb hely állt a rendelkezésemre. 40 m-en a szokásos állomások válaszoltak a verseny miatti nagy QRM-ben, 2 m-en pedig egyetlen állomást sikerült mikrofonvégre kapnom.


A Lahócára nem biztos, hogy visszalátogatok, sem az út, sem a csúcs nem ragadott meg. A Darnó-hegyre az út nagyon szép (ma már tudom, merre kellett volna mennem felfelé) és visszafelé kárpótolt a rengeteg fekete szeder.


Utolsó módosítás: 2008-08-31 12:36

(35 megtekintés)