Bakonyi túra 2.

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2008-10-09
Ajánlott turistatérkép: 3. Bakony Dél térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-029 - Bondoró-hegy (Monostorapáti, 380 m ASL); QRA: JN86SW89, 1 pont
  KD-018 - Boncsos-tető (Monostorapáti, 447 m ASL); QRA: JN86SV99, 1 pont, HAFF-010


Erre a napra két csúcsot terveztem be, melyek légvonalban nem voltak messzebb 5-km-nél egymástól. A megközelítésük viszont ellentétes oldalról történt.


Taliándörögd déli szélén leparkolva, átgázolva a mezőn, viszonylag korán irány a hegy. Egy zöld túristajelzést az erdő szélén még láttam. (Azután többet sem.) Itt viszont iszonyú sártenger fogadott, (pedig nem volt eső már több mint egy hete,) mely tartott vagy 3-400m-t, amíg le nem tértem a földútról. Crossmotor nyomát követve , egyáltalán nem megeröltető emelkedőn bandukoltam fel a hegyre. A csúcsot már GPS-szel kellet beazonosítani, mert ott már se jelzés, se út, se kilátás, csak buja növényzet, zömében - szúrós - szeder. Kénytelen voltam kicsit lejjebb egy alkalmas QTH-t keresni, amely egy kis tisztáson lévő vadetető / vadászles volt. (A nehezítő körülmények miatt az út mintegy 75-80 percet vett igénybe.)
Az RH antennát nagyon praktikusan ki tudtam húzni.
Üzem közben... Megjegyzés: Ez volt a 4. aktiválás, melyet a 17Ah-s zselés akku - rátöltés nélkül - kibírta. (Kicsit súlyos, de egy pár órás versenyt, pl. OB-t akár nagyobb adóteljesítménnyel is végigbírja.)
A bontás mindig gyorsabban megy mint a telepítés. Útban a következő állomáshelyre, a Boncsos-tetőre.
Monostorapáti temetője mellől indulva majdnem a szemben lévő 355m magas Sátorma-hegyre mentem fel. Még szerencs, hogy egy helyi hölgy útbaigazított és elküldött a helyes - keleti - irányba. A Bocsos-tető nyugati oldala - Öreg-hegy - szőlőültetvénnyel van tele. Ezeken sorjában átgázolva többször átvágtam az aszfaltutat és követtem a villanyvezetéket ameddig tartott. Ezen a részen csodás kilátás volt a környező hegyekre, s egy helyen még a Balatonra is ki lehetett látni.
Mindezt nem lehet elmondani a "tető"-ről, amely csak névleg tető, ugyanis a fáktól semmit sem lehet látni. Ekkor elért a technika ördöge is. Telepítés közben 4x - azaz négyszer - szakadt le a dipólom, úgy, hogy még a rádió közelébe sem tudtam menni. Végül sikerült rögzítenem, de közben olyan pipa lettem, hogy teljesen megfeledkeztem a QTH lefényképezéséről. Örültem, hogy mégicsak összejött 15 QSO 40m-en.


E napi két hely kilátás szempontjából felejthető volt. Ha nem jön közbe a telepítés során a sok kellemetlenség (és ezáltal időcsúszás), talán lett volna kedvem továbbmenni mintegy 1.5-2km-t a szőlők mentén az Eötvös Károly kilátóig (Fekete-hegy), ahonnan a helyiek szerint szép kilátás nyílik a Káli-medencére, illetve a Balatonra. (Azonban az oda-vissza utat a cuccokkal már nem vállaltam. Majd legközelebb!)


Utolsó módosítás: 2008-10-14 23:02

(10 megtekintés)