Bakonyi túra 3

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2008-10-10
Ajánlott turistatérkép: 3. Bakony Dél térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-041 - Hegyesd (Hegyesd, 280 m ASL); QRA: JN86SV19, 1 pont, HAFF-010
  KD-038 - Haláp (Zalahaláp, 331 m ASL); QRA: JN86RW51, 1 pont


Eljött a leglátványosabb napja a túrámnak. A helyiek ezt a két helyet, valamint a Diszel melletti Láz-tetőt ajánlották kirándulni.


Hegyesd központjában leparkolva, irány a Vár-hegy csúcsa. Toronyiránt akartam megostromolni a "várat" (várromot), meg is lett az eredménye. Ahelyett, hogy a murvás úton menten volna végig, a közeli domb megmászása után kellett visszatérnem rá. Viszont gyönyörűen jelzett túrista út van - bár a hegy "nagysága" miatt el sem lehet tévedni -, sőt egy jól kitáblázott tanösvény is vezet az úton.
Ahhoz képest, hogy ez a hegy csak 281 m magas, ez izzasztott meg a legjobban. Nem számoltam 185 kemény lépcsőfok megmászásával. A várromoktól fel a csúcsra - a 10-15 m magas sziklára - út nem vezetett, de azért csak felküzdöttem magamat a cuccokkal együtt a tetőre.
A 80/40m-es dipólnak ott fenn hely nem volt elég: az egyik vége déli irányban lógott lefelé a sziláról, a másik végét pedig fel-, helyesebben ledobtam egy fenyőfa tetejére. (Sajnos, a korábbi napoktól eltérően, a ködös-párás reggeli órákban a kilátást nem tudtam eléggé élvezni, de így is megérte.)
Aktiválás közben...
Bontás után a hegy másik oldalán jöttem le, így a falu szélétől még volt egy kis extra gyaloglás. (De a hegy alakja legalább jól látszik a képen.)
Hegyesdről Zalahalápra egy kb. 5-km-es borzasztó minőségű út vezetett. Kocsit ismét egy temető mellett hagyva, irány a volt bazaltbánya teteje.
Mivel ez a hegy sem volt túl magas, sőt nem is volt vészesen meredek, így leküzhető volt röpke fél óra alatt.
A csúcs ott lett volna fenn, a kis sík terület felett vagy 20-25 m-rel, de oda még kézi rádióval sem mertem felmászni. Így a QTH-t a csúcs előtti kis tisztáson "rendeztem be".
Az antennát viszonylag könnyen tudtam telepíteni, a már megszokott "magasságban", viszont a működési feltételek eléggé "spártaiak" voltak.


Megnézve a diploma kiírást, ezzel a háromnapos túrával máris teljesítettem a "Magyar Vándor" egyik régiójához szükséges öt csúcsot. Általános tapasztalat volt, hogy a kora délutáni forgalmazás során csak feleannyi összeköttetést tudtam összekalapálni ugyanannyi idő alatt 40 m-en, mint a délelőtt. A Balaton-felvidék, illetve a Déli-Bakony térsége bővelkedik túrázási / gyalográdiós csúcs-aktiválási lehetőségekkel, nagyon valószínű, hogy a jövőben sorbaveszem azokatis.


Utolsó módosítás: 2008-10-15 11:49

(12 megtekintés)