Vár-bükk

Donáczy Gábor, HG1DTQ - 2005-12-09
Ajánlott turistatérkép: 5. Börzsöny térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HG1DTQ


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-003 - Vár-bükk (Nagybörzsöny, 743 m ASL); QRA: JN97KW59, 6 pont, HAFF-004


A Nagy-Sas-hegyi kirándulás során tapasztalt idõjárásváltozásbólo tanulva most felfelémenet fényképeztem. Nagyon jó taktika volt, mert a qso party-t ismét a hirtelen leereszkedõ sûrû ködben fejeztem be.


Kemencérõl, a Feketevölgybõl idulva ilyen kellemes, sétányos erdõben vezetett az út fel a hegygerincre. Igazi meredek emelkedõ nem volt az út során, kivéve az a 2-3 helyet, ahol a sziklaperemeken és párkányokon kellett átmászni.
A gerincen haladva ilyen volt átlagosan az út.
A legmeredekebb szakaszok valahogy így néztek ki fentrõl.
Néhány nagyon régi vár megmaradt ormairól ilyen kilátás nyílik a Bürzsöny hegyvonulataira...
...és ilyen,...
...meg ilyen. A szó legszorosabb értelmében a gerinc csúcsán egyensúlyozik vándor.
600m fölött mindvégig ilyen fehérség volt jellemzõ a hegyekben. Elõre elkiabálom, hogy a másnap a Csóványoson 10cm hó volt. De errõl majd HA5CQZ beszámolójában olvashatjátok, publikáljanak a többiek is! :-)
Ez a kilátás a Vár-bükk csúcsáról. Másik irányba, az Ipoly felé jóval sûrûbb volt a köd, ezért nem is tudtam azt a panorámát lefényképezni sajnos.
Vár-bükk csúcsa a szomszédos Salgóvár romjairól nézve. Ide nem vezet fel turista út, ezért csak óvatosan!


Ezt a mindig friss levegõt és a csodálatos látványt ajánlom mindenkinek. Az elõzõnapi Nagy-Sas-Hegy és a mai csúcs aktiválása viszonlag nagyon hamar megvolt. A számomra elérhetõ állomásokkal kb 45perc alatt sikerült összeköttetést csinálnom, köszönet mindenkinek. Külön köszönetet mondok azoknak az állomásoknak, akik rám vártak a frekvenciákon, az elõzetesen meghírdetett idõpontok alapján.


Utolsó módosítás: 2005-12-12 17:43

(7 megtekintés)