Tél a Csóványoson

ha2vr, HA2VR - 2008-12-21
Ajánlott turistatérkép: 5. Börzsöny térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2VR


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-001 - Csóványos (Börzsöny, 938 m ASL); QRA: JN97LW37, 10 pont, HAFF-004


Egy általam nem járt úton indultam ma a Csóványos meghódításának. Diósjenõn, a szokásos helyen tettem le a kocsit, de nem voltam biztos abban, hogy a korábbi esõk miatt felázott talajon sikerül egészen a csúcsig jutni. Végül nem a sár, hanem a nagy hó jelentett gondot.


Innen indultam reggel. A Px és a zöld jelzésen indultam el és a zöldön, majd a Px-en folytattam az utat a Foltán-keresztig.
Néhány száz métert haladva egyre nagyobb hó lepte be az utat.
1 km után már összefüggõ 10-20 cm-es hótakaró lepte be a tájat és a haladás egyre nehezebb volt. A Px jelzés jó választásnak tûnt, mert talán a zöldnél könnyebben volt járható ilyen körülmények között. A nap sütött, a szél fújt, de viszonylag védett volt az útvonal (NY-ÉNY felé haladtam) az ÉNY-i széllel szemben.
A hóban egyetlen régebbi nyomot találtam, amiben próbáltam lavírozni egészen a Foltán-keresztig. Itt áttértem a kékre. Felfelé senkivel sem találkoztam, a hóban látható nyomok sem bíztattak letaposott, könnyen járható útvonallal.
A kékrõl néhány helyen szép kilátás nyílt a környékbeli hegyekre. Itt a Visegrádi hegység látható.
Felérve telepítettem a süvítõ szélben az antennát és kezdtem meg a CW versenyben 40m-en az aktiválást. A szokásos állomások hallottak meg, de 10 összeköttetés után el kellett hagynom a qrm és a hideg miatt a frekvenciát és váltottam riportot 2 m-en néhány állomással (köszönet Mihálynak - HA7SZA, Ferinek - HA4BF és Ottónak - HA5OT).


A 2m-es összeköttetéseket igyekeztem gyorsítani, mert már alig éreztem az ujjaimat. Így hamar befejeztem és raktam össze a csomagomat a visszainduláshoz. Vissza még dagasztottam egy kis havat is meg sarat is, de a téli Csóványos és a Börzsöny kárpótolt a viszontagságokért. Ide bármikor érdemes eljönni kirándulni.


Utolsó módosítás: 2008-12-21 20:29