Szederjes-tetõ

Csahók Zoltán, HA5CQZ - 2008-12-28
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5CQZ


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-015 - Szederjes-tető (Recsk, 674 m ASL); QRA: KN07BV33, 4 pont, HAFF-031
  EM-128 - Nagy-Várhegy (Sirok, 287 m ASL); QRA: KN07CV29, 1 pont


Egy kis bónusz gyûjtésére indultam, szerencsére az idõ nagyon kegyes volt.


Mint HA2VR Gyuszi, én is a recski volt munkatábor emlékhelyénél parkoltam le. Onnan a K+ jelzésen indultam a Domoszlói-kapu felé.
Az erdei ösvény kiér egy aszfaltos útra, majd egy erõs jobbkanyarban találtam a kék kör (pont?) jelzést, ami pont(?) lerövidíti az utat a gerincre.
Rövidebbnek rövidebb, de jó meredek. Végül nem is mentem el a kékig, a Kis-Zúgó-hegyet északról kerültem. Ezzel megspóroltam 20 méter szintet, viszont egy kicsit botladozhattam a kövek között. Nem egész 1 óra alatt értem fel.
A csúcsot nem lehet eltéveszteni. Kilátas alig van. Elõször 2m-en hívtam, aztán elkezdtem összerakni az RH antennát. Ekkor hallottam, hogy HA7SZA Mihály HA5LV/P-vel beszél. A gumiantennával semmit sem hallottam Viktorból, ezért elõkaptam a felhõpörkölõt (3el Yagi), bemértem a célt és az imádkozó sáska pózt vettem fel. Feszülten vártam a hívás pillanatát. Közben szegény HA4BF Ferit is eltanácsoltam a frekirõl, sri. A türelmem meghozta az eredményét, végül jó riportot sikerült váltanunk 130 km távolságból. Ezzel a kezirádió akksija le is merült. RH-n csak SSB-n próbálkoztam, nem nagy sikerrel. HA2VR Gyuszi spotja (tnx!) sem lendített sokat a dolgokon. Ezzel együtt jött a hívásomra egy mobil állomás 4Z-bõl, valamint egy UN is.
Szép napsütés és szélcsend volt, elszaladt az idõ, lassan kezdtem átfázni. Pakoltam és robogtam lefelé. A képen a Kékes, tényleg kéklik.
A szép idõre tekintettel hazafelé még útba ejtettem a Sirok melletti Nagy-Várhegyet. Ez se nem különösen nagy, se vár nincs rajta. Viszont a siroki vasútállomás felõl keletre tekintve nem lehet eltéveszteni. A megközelítés viszont Kõkút felõl lehetséges. A Kõkút-Liszkó út kanyarulatában (N 47° 54' 05,6" E 20° 11' 13,2") indul a térképen is jelzett erdei ösvény, amit értelemszerûen (mindig felfelé) követve el lehet érni a hegy tetejére.
Lefelé már lassan rámsötétedett, a Vénusz nagyon szépen csillogott a Mátra gerince felett.


Igazán mozgalmas nap volt, három csúcs-csúcs összeköttetéssel is gazdagodtam. Külön köszönet HA5AQ Tóninak a folyamatos támogatásért!


Utolsó módosítás: 2008-12-30 21:00

(25 megtekintés)