Hegyen-völgyön az új évben

ha2vr, HA2VR - 2009-01-02
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2VR


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-009 - Óvár (Pásztó, 753 m ASL); QRA: JN97VW70, 6 pont, HAFF-031
  EM-078 - Ágasvár (Mátraszenistván, 789 m ASL); QRA: JN97VW92, 6 pont, HAFF-031


Az új év elsõ kirándulását a Mátra két, egymáshoz közeli csúcsán kezdtem. A cím utal a megtett útra, valóban hegyen-völgyön küzdöttem át magam és jutottam fel a két csúcsra. Mátrakeresztesrõl indultam, a falu végében, a piros jelzés melletti utolsó háznál tettem le a kocsit.


Hasznost elhagyva, Mátrakeresztes elõtt készült a kép. A jobb oldali az Óvár, balra a vezeték mögött látható az Ágasvár.
A pirosról a zöld kör jelzésre tértem át és folytattam utam a magasság erõteljes leküzdése céljából. A jelzett úton szépen lehetett haladni, láthatólag ma még senki sem járt elõttem itt.
Az út szinte lagmagasabb pontján találjuk a vár föld sáncát, amelyre rátérve egy kitaposott ösvényen indulhatunk tovább a csúcs felé, erõs (bal)kanyart leírva. Ezen haladva néhol le kell róla térni, mert a bozót miatt a sánc járhatatlan.
A csúcsról kilátás nincs, a sáncról felfelé menet készült ez a kép (a távolban a Tót-hegyes).
Az Óvár csúcsa a képen. Innen lefelé a másik irányba folytattam az utam. Ez meredekebb és nehezebben járható, viszont rövidebb úton jutottam vissza a zöld jelzésre és értem az ágasvári túrista házhoz. Innen egy rövid, de nagyon meredek út visz fel a csúcsra. Képet nem tudtam többet készíteni, mert a nagy hideget nem bírta a gép akksija.


Az Óvárra menet a zöldön senkivel sem találkoztam, az ágasvári túrista ház viszont láthatóan tele volt, a környéken sokan túráztak. Az Óváron 40m-en, Ágasváron 40 m-en és 30 m-en készültek az összeköttetések. Külön köszönet a csúcs-csúcs közötti qso-ért HA5CQZ Zolinak, aki 30m-en cq-zott, köszönet a qsp-ért HA7UG Lacinak. Szép idõben, napsütésben, de metszõ hidegben örülhettem az új év elsõ kirándulásának, amely valóban hegyen-völgyön vezetett. Légvonalban az Óvár és az Ágasvár kb. 1,5 km-re van egymástól.


Utolsó módosítás: 2009-01-02 20:46

(2 megtekintés)