Antenna próba: Nagy-Hárs-hegy

Turbucz Gábor, HA8LKM - 2009-01-10
Ajánlott turistatérkép: 6. Budai-hegység térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA8LKM

Sziasztok! A szép napos idõt kihasználva és a HA.OB-ra készülve felbaktattam a kényelmesen megközelíthetõ Nagy-Hárs hegyre, hogy a héten összeállított 80m-es dipólomat "beüzemeljem". Verõfényes napsütésben öröm volt telepíteni, ami elég jól is sikerült kb. 15m magasra.


A képen látható szálfákra suhintottam fel a felhúzó madzagot és a fák tövén kiválló üllõ alkalmatosságokon pedig a rögtönzött QTH és egyben mûhely lett kialakítva.
Igen hasznos eszköznek bizonyult most is a jól bevált GDO amit szintén a héten szerkesztettem, és az MFJ analizátor. A centi pontosan kiszámolt és otthon a panel lakás szobájában összeállított dipól már az elsõ méréseknél igen hosszúnak mutatkozott, így mindkét végébõl kb. 80 cm. lejött. 3,620MHz-en ezután szinte nem volt visszavertje.
Fényképezõ gépet nem hoztam most csak a telefonommal fotózgattam, ígyis elég nagy csomaggal érkeztem amirõl még azt is hihetnék gyanútlan túristák, hogy hajléktalan vagyok a nagy kötél fülû szatyorral. A dipólt inverted "V" formában egyszerû volt telepíteni és a hatásos magasság valamint a jó sugárzási hatásfok meg is hozta az eredményt.
A havas hegytetõn kiválló antenna kísérletezõ helyre találtam a kilátó mellett. Magas fák az árbócok, volt amikor 80m-es deltaloopot telepítettem itt, csak fõleg a távoli állomások irányában viselkedett kimagaslóan. A túristákra azért érdemes figyelni, hogy mi se zavarjuk õket és persze õk se minket.
A havas túrista úton szoktam kiteríteni a vezetékeim az antenna huzalt itt nem gubancolódik vagy macskásodik olyan hamar. Sokan kérdezik a levlistán is, hogy milyen vastag vezetékbõl lehet antennát készíteni. Én a 3 mm estõl a 0,5 mm -i minden félébõl szoktam sõt van, hogy dirib-darabokat amik nem is egyformák összekötözök és 250 mili Wattal is körbe kiabálom az országot mág határon túlra is.
Mégegyszer hangsújozom, hogy egy egyszerû akár egy tranzisztoros vagy FET-es GDO-t érdemes építeni még ha csak mechanikus skálával is amivel elég jól kézben lehet tartani (mérni) antennánk rezonanciáját.
A kísérlet jól sikerült, leálltam 3,615MHz-re és annyian hívtak hogy nem is mindíg gyõztem kiválogatni a hívójeleket. Majd jelezte Mihály HA7SZA, hogy erre tart HA7UL Feri barátunk is, õ 2m-en QRV. Igy személyesen is tudtunk eszmecserét folytatni valamint egymás után meg hívtuk az épp akkor Vár bükkrõl CQ-zó HA9MCQ Pistit.
Dél jócskán elmult amikor bontásra került a sor, meg is éheztünk de az ebédet már otthon költöttük el. 7UL Ferivel leballagtunk a gyermekvasút állomásához a jármûvekhez. Reméltem, hogy másnap a HA-OB alkalmával ismét sikerül ide kitelepülni egy kis QRP aktivitásra.
Vetettünk még egy pillantást a hegyekre és elköszöntünk remélve, hogy gyakran találkozunk gyalográdiózás közben úgy az éterben mint személyesen.


Sok élménnyel, egy jó antennával sok QSO-val és persze egy jó személyes ismerõssel lettünk gazdagabbak. Irtam egyik jó ismerõsömnek is, hogy ezt a fílinget sokan nem élik át, jó lenne másoknak is átadni ezekkel a beszámolókkal egy picit belõle.


Utolsó módosítás: 2009-01-16 19:39

(28 megtekintés)