QSO/köd a Nagy-Hárs hegyen

Turbucz Gábor, HA8LKM - 2009-01-11
Ajánlott turistatérkép: 6. Budai-hegység térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA8LKM


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-025 - Nagy-Hárs-hegy (Budapest, 454 m ASL); QRA: JN97LM48, 1 pont, HAFF-015


Nos a szombati antenna kísérleten felbuzdúlva ismét a Nagy-Hárs hegyet vettem célba. Gondolván, hogy a 8 órakor kezdõdõ HA-OB-n is aktív leszek aztán még ha lesznek ellenállomások néhány összeköttetést létesítek 80m-en. Most nem ment olyan símán a telepítés mint elõzõ nap pedig volt segítségem is Heni a barátnõm.


A reggeli fagyos napkeltekor telepítettem a dipólt 80m-re amit elõzõnap beüzemeltem ugyanitt.
kb. volt minusz 14-15 fok fenn a hegyen, igen ropogós volt a hó is kora reggel.
Többszöri próbálkozás után sikerült ismét jó 15 méterre feltornászni a dipól közepét.
A megfelelõ távolságban lévõ tölgyfákhoz kötöttem a két végét amilyen magasan csak elértem.
Szigetelés képpen, mint a képen is látszik textil-bakelit csíkot használtam végein kifurva. A dió szigetelõk törékenyek itt a hegyekben gyakran kõbe csapódnak.
Összeállítás után a próba következett és nagy meglepõdésemre nem ment az antenna. Rájöttem, hogy a tegnapi állapothoz felcseréltem a pólusokat. Visszafordítás után megszûnt a nagy SWR de még mindig lenn ment az antenna, így vissza hajtottam úgy 20-25 centit mindkét végébõl amikor jó lett.
Heninek sem volt melege... Szorgosan fotózta a mûveleteket. Szerencsére hangot nem rögzített a gép, mert amikor a feldobálásnál vissza esett a kõ meg jól össze is gubancoltam a madzagot hát igen bosszús voltam. De aztán mindenért kárpótolt a jól sikerült telepítés. és a sok jó összeköttetés.
Feljött ugyan a nap, de ereje híján a fejemre fagyott a lehellet. Mindezt a munka hevében észre sem vettem sõt volt, hogy melegem volt.
Csak átvilágított a ködfelhõn a már 10 óra körüli napállás.
Aztán a HA-OB versenyben is kivettem a részem. Persze labdába sem rughattam a nagybõgõk mellett de azért meg-meg hallottak még ha a negyedik próbálkozásra is a nagyteljesítményû állomások után. Érdekes volt, hogy az OH, SM, állomások is majd azonos térerõvel hallatszottak mint a helyiek, valamint egy közeli HA6-os állomást rengetegszer hívtam mire meghallott holott nálam õ hatalmas térerõvel jött viszont nekem õ teljesen szálitányba esett.


Az OB után még pár összeköttetést csináltam 3610KHz-n, hívtak is sokan mint egy DX-et. Aztán bontottunk mert mindketten eléggé kifagyoskodtuk magunkat így a délutáni OB fordulón már nem vettem részt. Egyfajta jó hangulata volt a rádiózásnak ezen ködös-napkeltés reggelen. Tervem szerint legközelebb ugyanitt egy 20m deltaloop-ot vagy Quad elemet szerelek fel két magas fa közzé. Nekem legalább akkora élmény egy jó antenna sikeres telepítése mint azzal az összeköttetések. Nektek is hasonló sikeres kitelepüléseket szép QSO-kat kívánunk. Best 73-DX! HA8LKM és Heni


Utolsó módosítás: 2009-01-19 20:19

(10 megtekintés)