Prédikálószék - antenna próba

ha2vr, HA2VR - 2009-01-19
Ajánlott turistatérkép: 16. Pilis térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2VR


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-007 - Prédikálószék (Pilis, 640 m ASL); QRA: JN97LR07, 4 pont, HAFF-004


A gyalográdiózáshoz egyre többször törtem a fejem, hogy miképpen lehetne a korábban használtnál jobb hatásfokú és talán könnyebb antennát gyártani. A pecabot mellé bekerült a hátizsákba egy inverted V 40 m-re, amelynek a kipróbálását szombatra terveztem, de csak ma, hétfõn jutottam hozzá. Így lemaradtam a hétvégi aktiválásokról és a viszonylag sok S2S qso-ról. Helyszínnek a Prédikálószéket választottam, mivel ott viszonylag nagy hely van a csúcson, hétköznap talán kevesebben vannak és a körülmények (fák, bokrok) is kedvezõnek ígérkeztek.


Dobogókõn a parkolóban tettem le az autót és indultam el a piros háromszögön. A városban már olvadt, itt azonban még a hamisítatlan tél tombolt, igaz, gyönyörû napsütéssel fûszerezve.
A völgyben a patakon elég nehéz volt átkelni, mert az út rendesen lefagyott és csúszott. Végig szépen látszódtak a jelzések, aki elõször jár erre, az sem fog tudni eltévedni.
A patakon átkelve úgy döntöttem, hogy a kerékpáros út felé fordulok ( a piros mellett mentem) és kihagyom a láthatóan ma még be nem avatott piros háromszög patakon túli folytatását. Az út végig, a jelzett útba való becsatlakozásig is nagyon jól járható volt.
Felérve (késõ délután volt) nagyon szép kép fogadott.
Telepítettem az antennát és vártam a csodára. Az elsõ csoda Zsolt SMS átjárója volt, amelyet most használtam élesben elõször. Köszönet érte. Kiválóan mûködött, elõször a spot majd a sok hívó jelent meg, ksivártatva pedig a QRM, amely elzavart a frekvenciáról 40m-en. Átmentem 2m-re, de a siker elmaradt, itt nem akadtam ellenállomásra.


Bár egy aktiválás kevésnek tûnt az értékelésre, egyelõre ezt az antennát fogom hurcolni magammal, amely könnyebb és talán hatásosabb is az eddigieknél. Köszönet HA2ERO Zolinak, aki segített a behangolásnál és adott több ötletet is a kivitelezéshez.


Utolsó módosítás: 2009-01-19 22:01

(10 megtekintés)