Tavasz-Tél? Hajag!

Tóth Gábor, HA4GGQ - 2009-02-08
Ajánlott turistatérkép: 2. Bakony Észak térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA4GGQ, HA4FY


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-003 - Középső-Hajag (Hárskút, 646 m ASL); QRA: JN87UE85, 4 pont


Pár tavaszt idézõ napok után bizakodtunk, hogy kitart a jó idõ még vasárnapig, de az elõrejelzések nem sok jóval bíztattak bennünket, és igazuk is lett. A tervezett célpont a Középsõ-Hajag volt, ahol már jártam ugyan, de akkor méd nem rádióztam, csak túrázni voltam 4FY-al. Most még egy kísérõnk akadt Antal személyében, akit hosszú idõ után tudtunk kicsalni a természetbe. Azt hiszem egy darabig megint nem jön majd.


Hárskút elõtt kimentünk a mûútin ameddig lehetett (vízmû, vagy szennyvíztelep) és megkezdtük a készülõdést. Az egyik legfontosabb egy jó bakancs.
Most egy jelzetlen földúton indultunk a hegyre vezetõ mûút irányába. Ekkor még azt hittem, rossz döntés volt, hiszen jó nagy pocsolyákat kellett kerülni, meg hó is csak ezen az úton volt, de az elég nagy.
Próbáltunk jónak látszó kitelepülési helyet keresni, de minden csupa latyak volt, így nagy gondot fordítottunk a megfelelõ védõitalokra.
Bár elõzõleg más helyet akartunk keresni, a bázis bejárata elõtti placcon foglaltunk teret, és a sorompó ellensúlyára tudtuk a felszereléseket kipakolni. 4FY a mindenre bevált szig. szalaggal rögzítette FTH 2005-ös YAESU készülékemet. Az URH meglepõen jól indult, és ismét a RH-val voltak bajok. Mint késõbb kiderült az antenna csatlakozó rendetlenkedett, ezért büntetésül levágásra ítéltetett.
Sikerült Összejöni a Pilistetõn ázó 9MCQ-val, aki jelezte, hogy bizony ott már esik. Így igyekeztünk gyorsan összepakolni, és elindultunk lefelé, immár a Piros jelzésen. Útközben még meg akartunk keresni egy Geo-ládát, de amúgy is nehezen felderíthetõ helyen volt (leírás szerint), meg tényleg megjött a havasesõ, így feladtuk a keresést, és megindultunk lefelé.
Egy rövid idõre megálltunk még a pilóta-emlékhelynél.
Eddig nagy volt a hó, innen pedig jött a nagy sár, úgyhogy lehet mégis a felfelé kinézett út volt a könnyebben járható.


Aztán hazáig szakadt a hó, esõ, havasesõ és egyéb formájú csapadék. Azóta is tart a rossz idõ. De talán jövõ héten jobb idõ lesz. Köszönöm mindenkinek a QSO-kat!


Utolsó módosítás: 2009-02-09 11:16

(24 megtekintés)