Ismét a Nagy-Hárs hegy

Turbucz Gábor, HA8LKM - 2009-02-14
Ajánlott turistatérkép: 6. Budai-hegység térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA8LKM


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-025 - Nagy-Hárs-hegy (Budapest, 454 m ASL); QRA: JN97LM48, 1 pont, HAFF-015


HA7UL Feri aktiválása a Nagy Kevélyen arra ösztönzött, hogy mi is kiruccanjunk egy közeli hegytetõre. A Nagy-Hárs-hegy volt kézen fekvõ a gyors megközelítés végett. Reméltem, hogy amikor kiérünk még Ferivel sikerül csúcs-csúcs közötti QSO-t összehozni.


Aránylag nem volt hideg 0 fok körül lehetett a hó is olvadóban volt. A gyermekvasút állomáson nem volt most tolongás inkább a tél csendje uralkodott a havas sínek fölött.
Vittük magunkkal a jól bevált habosított polietilén lapot ülõ alkalmatosságnak. Ezt is Henivel "cipeltettem".
A téli hangulatos Örökerdõ tanösvényen haladtunk fel a csúszós-havas sétányon.
Felérve 2 méteren aktívkodtam a kilátóból. Odafenn volt ám igazi cudar hideg-metszõ szeles idõ! Igyekeztem aktíválni, ami szerencsés is volt a frekvencián lévõ amatõr társak segítségével köszönet nekik, 10 összeköttetés össze is jött hamar a kis TH-22-es kézi rádióval. Aztán a közeli tisztáson elkezdtem kigubancolni a kicsit hanyagmód összetekert felhúzó kötelet.
A szemléltetés kedvéért tartom így a dobósúllyal szerelt zsinórt, ezzel tudom leg pontosabban feldobni és nem ragad fenn a madzag. Két féle kõmûves zsinórt szoktam használni. Az egyik selymesebb a másik olyan mint ha damilból lenne köplizve (fonva) általában 25-30-50m-es gurigákban lehet kapni.
A nagy szélben is sikerült a fa tetejére dobni, de az elsõ dobással rossz helyre ment az-az felakadt a zsinór. A második pont oda ment ahol kényelmesen fel tudtam húzni a vastagabb rögzítõ kötelet úgy 15m magasra ami már kellemes magasság a 80m-es dipólnak.
Nem kellett állítgatni sem az antennát sem tunert alkalmazni mivel a mult alkalommal ugyanitt állítottam össze. Aztán csak hívnom kellett és sorban jöttek az ellenállomások.


Hamar betelt a rögtönzött naplóm oldala 10 2m-es és 17 80m-es QSO jött össze. Heni közben fotózgatott aztán az idõ meredek hûlése miatt bontottunk. Minden összeköttetés nagy élmény így kitelepülés alkalmával, de nagyon örültem, hogy 6OY Jóska lehangolta a 7 megás antennáját 3,5-re és meghívott távíró módban. Köszönöm a sok szép QSO-t az amatõr társaknak! 73! HA8LKM


Utolsó módosítás: 2009-02-15 19:10

(17 megtekintés)