Magányos Muzsla

Koloh János, HA4FY - 2009-03-07
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA4FY


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-006 - Muzsla (Pásztó, 805 m ASL); QRA: JN97VV12, 8 pont


Állandó tettestársam, Gábor (HA4GGQ) más elfoglaltságot talált erre a hétvégére. Én biztonsági megfontolásokból általában nem szívesen indulok el egyedül sehová sem, de most nagyon bizsergett a talpam, úgyhogy mégis nekivágtam. Onnan, hogy a Muzsla bejárati útnál leszálltam a buszról, egészen Szurdokpüspökiig, három felriasztott muflonon kívül, egy teremtett lélekkel sem találkoztam, ezért lett a Muzsla "magányos".


Teljesen borult, de viszonylag kellemes időben indultam. A hegycsúcsok eléggé belevesztek a felhőkbe. Így nézett ki Pásztó és a Cserhát a muzslai üdülőkhöz vezető aszfaltútról.
Az úticélt egyszerűen nem tudtam lefényképezni, mert csak pillanatokra bukkant elé a felhők közül, úgyhogy higgyétek el, valahol a villanyoszloptól jobbra ott van Muzsla.
Eredetileg a piros háromszög jelzésen indultam, de az aszfaltút végén egy "Magánterület, Paintball" feliratú tábla megzavarta a tisztánlátásomat, és ijedtemben befordultam az első, nagyjából jó irányba vezető útra, amely ebben a szép patakvölgyben kapaszkodik a csúcs irányába.
Az út azonban mindinkább elfordult a jónak vélt iránytól, egyre kövesebb és nehezebben járható lett, ezért inkább toronyiránt visszakecmeregtem a gerincre, jelzett útra. A csúcsra az eredetileg tervezettnél jó fél órával később értem fel. Az "alappont állandósítása" ugyan kissé megkopott, - magyarul a csúcskő elég rozoga - de azért az antennát megtartotta.
Az aktiválás 40 méteren gyorsan megvolt, a szokásos partnerek most is lesben álltak. A becsület kedvéért tettem egy nem túl meggyőző próbálkozást 2 méteren is, de miután a galyai átjátszón is hiába jelentkeztem be, és az időből is kezdtem kifutni, nem nagyon erőlködtem tovább, elindultam lefelé. Magáról a csúcsról nincs, de a piros jelzésen továbbhaladva, a Komcsúrok gerincéről több helyen is van szép kilátás - főleg tiszta időben.
A Mátrabérc és Hanák Kolos teljesítménytúrákon ez a látvány szokta mozgósítani az utolsó utáni tartalékokat: Szurdokpüspöki a Horka-tetőről nézve. Oda kellene leérnem, hogy elcsípjem a legközelebbi vonatot. Leértem időben, és az eső is csak akkor kezdett el esni, amikor már a vonaton ültem.


Jó néhányszor jártam már a Muzslán, és valószínűleg még fogok is, de a feljutásra inkább másik útvonalat választok. Az utolsó két kilométerre eső majd hatszáz méteres szintemelkedés már túl van azon a határon, ami még "éppen jólesik".


Utolsó módosítás: 2009-03-17 13:14

(10 megtekintés)