KM033, KM023

Feri, HA7UL - 2009-03-16
Ajánlott turistatérkép: 5. Börzsöny térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA7UL


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-033 - Csák-hegy (Márianosztra, 378 m ASL); QRA: JN97KU35, 1 pont
  KM-023 - Szent Mihály-hegy (Nagymaros, 487 m ASL); QRA: JN97LS16, 1 pont, HAFF-004


Szerencsésen alakult az idõbeosztásom, így nekiindultam hétfõn reggel. Régóta dédelgettem, hogy a KM régió egyetlen, még fel nem fedezett csúcsát meghódítsam. Beszámolók csak a geoládás oldalakon voltak, és ráadásul elég ijesztõek.


Reggel, a 7,50 es komppal indultam Visegrádról. A Szt. Mihály-hegy még elég búskomor ábrázatát mutatja.
A Csák-hegy Márianosztra felõl. Kóspallag felé vezetõ útról, közvetlenül Márianosztra után jobbra kell letérni. Ez egy régen jól karbantartott, ma már kissé vízmosásos zúzott kõvel borított út. Ezen, a gerincig érdemes menni.
Innen nagyon kellemes sétával, egy jól járható erdei úton lehet eljutni a katlanig.
Itt csak a Börzsöny felé nyitott a terep. 3 oldalról magas kõfalak határolják.
Kicsit nézelõdtem és szemügyre vettem a csúcsot. Megtaláltam a felvezetõ vad csapást.
Ezen a csapáson lehet feljutni a csúcson elterülõ tisztásra. Innen gyönyörû volt a kilátás minden irányban. A képeim sajnos nem adják vissza a látványt.
Esztergom felé ...
Vissza Dömös felé ...
A hegyek felõl kezdett erõsödni a szél és eltûnt a nap, így indultam tovább.
Kóspallag felé, majd Nagymaros felé haladtam az úton. A Törökmezei turistaház felé kanyarodtam és mentem az aszfalton amíg lehetett. Az utolsó parkolóból lekaptam még Visegrádot és bevettem magam az erdõbe.
Az út jó és széles de eszement nagy sár volt. A feljutás is nehézkes volt, de lefelé egyenesen veszélyes.
A nyiladékból visszanézve a Börzsöny havas csúcsaira. Megfordult a fejemben, hogy közelebbrõl is megnézzem, de sajnos 5 kor megbeszélésem volt Visegrádon.
A mobil toronynál már látszott a kiút.
Érdekes lukak vannak a hegyen. Utána fogok nézni mik ezek. Több, bekerített négyszögletes lukat is láttam az út mellett.
Kerestem magamnak egy kidõlt fát és telepítettem az állomást. URH-n itt sem volt szerencsém. Viszont több cél nem lévén, volt idõm a 10 és a 14 MHz et is kipróbálni. Nem nagy sikerrel sajnos. Az idõpont nem volt megfelelõ.
El kellett érnem a 3 órás kompot, ezért lassan bontottam és indultam lefelé. Nagyon csúszott a sár, ezért szinte sehol sem tudtam az úton menni. A mély avarban botladoztam lefelé.


Nagy öröm volt, hogy sikerült kihasználnom a napot. Különösen örülök, hogy elsõ lehettem a KM- 033 as csúcson. Ezt a hegyet, még sokszor meg fogom látogatni. Addig is ott leszünk ......!


Utolsó módosítás: 2009-03-17 16:45

(11 megtekintés)