Hadiösvényen a Pilisben

Ludvig Ottó, HA5OT - 2009-03-22
Ajánlott turistatérkép: 16. Pilis térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5OT


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-011 - Szent László-hegy (Pilis, 590 m ASL); QRA: JN97MR16, 2 pont, HAFF-004
  KM-010 - Urak asztala (Pilis, 594 m ASL); QRA: JN97MS00, 2 pont, HAFF-004


A szeles, de napos, nagyon kora-tavaszias idõ újból elõcsalogatott. Mivel a téli +3 pontos idõszak véget ért, úgy döntöttem, hogy néhány kisebb, környékbeli magslatot fogok meglátogatni. '5TI Pista már többször említette a két pilisi csúcsot, elolvasgattam a korábbi beszámolókat, és úgy határoztam, egy életem, egy halálom, nekifutok mindkettõnek.


Kényelmi megfontolások miatt autóval mentem. Szentendrétõl néhány kilométerre, a Skanzen mellett vezetõ úton tovább haladva, Pilisszentlászló elõtt, egy nehezen eltéveszthetõ piknikezõ és parkolóhelyen tettem le az Oroszlánt annak reményében, hogy ugyanabban az állapotban fogom találni, mint ahogy otthagytam. (A múltkor ugyanis a Pilisszentkereszt-Pilisszántó úton a Pilistetõ aktiválása alatt feltörték a járgányt)
A szél ugyan elég élénken fújt, de szépen sütött a nap, így egy kicsit (alaptalanul) aggódtam, hogy a sínadrág túlzás lesz. A parkoló mellett sorompóval lezárt, jóminõségû, enyhén emelkedõ aszfaltúton kezdtem el bandukolni a Szent László-hegy irányába.
Az út, ami egyébként hivatalos kerékpár-túraút is, elég egyhangú, bár nem túl megerõltetõ.
A fák közül kiérve balkéz felõl egy kis tavat láttam. Itt bújik ki az erdõbõl a piros karika jelzés is.
Jobb oldalon egy nagy tisztást találtam.
A tisztás végén, - ahol az erdészet autói állnak a képen -, kell letérni balra az aszfaltos útról, be az erdõbe.
Az elsõ 100 méteres szakasz csak bemelegítõ, majd a végén...
... egy derékszögû kanyar után indul a hegymászás. A kép ugyan nem adja vissza, de nem túl vészes az emelkedõ. Egy kicsit olyan ez az ösvény az erdõben, mintha valaki egy óriási nullásgéppen nyírt volna bele egy csíkot.
A csúcskõ egyértelmûen jelezte, hogy megérkeztem.
Mivel útközben, a kis kézirádiómon már hallottam, hogy többen várnak a bejelentkezésemre, nem vacakoltam sokat, a vertikált állítottam fel. Percek alatt sikerült aktiválnom a csúcsot 2 méteren és 70 centin is. Van bõven szabad terület, és a környezõ fák sem túl nagyok, úgyhogy rövidhullámra is kényelmesen lehet antennát telepíteni. Érdekességképpen, a kis kézirádióval, meg a negyedhullámú gumicsutkával nem nagyon hallottak meg, úgyhogy mindenképpen érdemes egy kicsit jobb antennával készülni.
A Szent László-hegyre vezetõ út a hegy túloldalán folytatódik tovább, le egészen a Pap-rétig, bár ez az oldala valahogy meredekebbnek tûnt. Lefelemenet már látszott szemben az Urak asztala.
A hegy lábánál a Pap-réti erdészháznál bukkantam ki.
Tábla is jelezte, hogy jó helyen járok.
Innen a sorompó felé vettem az irányt. Ez az út vezet az Urak asztalára.
Fel-le hullámzó aszfaltcsíkon jutottam egyre feljebb az áhított csúcs irányába. A legnagyobb jóindulattal se nevezhetem ezt a szakaszt különösebben izgalmasnak. Az egyhangúságot csak egy, az út mellett ittmaradt hókupac enyhítette kissé.
A színesfémtolvajok Pilstetõrõl már ismert nyomai az út mellett.
Az út végén a hajdan volt laktanya, bázis, vagy micsoda bejárata.
Bent a bázison mindenhol a pusztulás/pusztítás jelei.
Talán a hajdani a õrszolgálati helyiség lehet. Az egész olyan, mintha Pripjatyban sétálna az ember. Bár a természet itt is utat tör magának.
Az ajtókat itt felejtették...
... de a rézdrótokat nem.
GPS szerint a csúcs valahol a bázis távolabbi végében van, Mivel a szél nagyon felerõsödött, próbáltam a közelében valami védettebb helyet találni. Ez a félköríves vasbeton fal jónak ígérkezett.
Valaki nagyon figyelmes volt, és otthagyott egy létrát, aminek segítségével fel tudtam tenni a vertikált egy kis párkányra. Amíg lent szöszmötöltem a rádióval, meg a loggal, a szél ledöntötte az antennát, ami pont a fejemre esett. Szerencsére a könnyûfém röptében is könnyû, úgyhogy a megilletõdöttségen, meg az egyik radiál elgörbülésén kívül nem törént semmi komoly. Az aktiválás itt is gyorsan sikerült, szintén 2 méteren, és 70 centin (433.400MHz). Rádiós szempontból kellemes a hely, szépen zajmentesen jöttek az állomások
Mire lebontottam, öreg este lett. Szaporán szedtem a lábaimat lefelé, és vissza már a Szent László-hegy bal oldalán elhaladó aszfalt úton mentem, mert nem volt kedvem újból megmászni a hegyet. Ez a kis kerülõ jó választásnak bizonyult, mert csak egy egyhe emelkedõ volt útközben, de amúgy gyorsan tudtam haladni, és hamar visszaértem a kocsihoz. Szerencsére a járgány megúszta a magányos várakozást... A hõmérõ +3 fokot mutatott, úgyhogy nem csak képzeltem a hideget.
Meglehetõsen vegyes érzelmek maradtak bennem az aktiválás után. Rádiós szempontból mindkét csúcson kellemes élmények értek, maga a túra sem volt túl megerõltetõ, de a táj a Pilisnek ezen a részén nem túl érdekes. Az elhagyott (ottfelejetett) katonai bázis rendkívül lehangoló látvány volt, csinálhattak volna belõle turistaparadicsomot, paintball pályát, vagy akármit. Fura, hogy a Pilisi Parkerdõ Rt.-nek ez nem szúrja a szemét... Bár így legalább szabadon felmehettem rádiózni, és az sem kis eredmény.


Köszönettel tartozom a lelkes chasereknek, akik kitartóan várták a jelentkezésemet: HA5TI, HA7UL, HA8BI, HG4UK, HA5CQZ, HA7YO, HA5TBM, HA7UL, HG7JAL, HG5ACZ, HA4FY, HA5CVZ, HA5NM, HA2TM, HA7SZA/M, HA7UG, HA7JIC. Segítségükkel könnyûszerrel tudtam URH-n mindkét csúcsot aktiválni. Összesen 23 összeköttetés született.


Utolsó módosítás: 2009-04-05 23:11

(54 megtekintés)