Antennatelepítés egy óra alatt

Mészáros József, HA6OY - 2009-04-25
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA6OY


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-119 - Somlyó (Apc, 397 m ASL); QRA: JN97UT51, 1 pont


Készülve a május 1, 2 kitelepülésre, szerettem volna egy hatékony antennát 40 méterre


Alaposan felmálháztam a csõcsacsit. A 9,5 méteres csúcs magassághoz szükséges volt megtoldhatóvá tenni a már bejáratott horgászbotot.
Elõzõ héten elkészítettem ezt a deltaloop plusz dipol kombinációt, amit W2EGH szisztémájából adaptáltam 40 méterre. Miután ezt az eredetileg többsávos antennát már annyiszor elkészítettem, hogy már hunyott szemmel is menne, bátran állíthatom, hogy jól teljesít egy sávon. Innen az ötlet az adaptálásra.
Hatvanban egy viszonylag jól vezetõ talaj felett némileg sáv alatt ment, de itt egyrészt magasabbra került az alsó vízszintes szakasza, mellette, a föld itt inkább kõ.
Két tapasztalattal gazdagabb lettem: 1.- A jó antenna itt sem hátrány, bár a terv szerint egyedül 20-25 perc alatt állt volna fel ez a konstrukció, a valóság kerek egy órára sikeredett (a delta összegubancolódott, seregtem vele mint a dervisek, persze csak a végén volt az irány helyes). 2.- A kerékpár bár most csak málha kitolásra lett használva, nem sokkal könnyíti meg az ember dolgát, ha nem megfelelõen van a csomag rögzítve (A kb. 20 Kg-os táska a kormányra akasztva nem túl jó ötlet).
Nagyon kellemes volt a kirándulás és sikerült néhány S2S QSO is HA és LA körzetekbõl is. Növelte a komfort érzetemet a kép baloldalán látható szövetszatyorba belevarrt hungarocel tábla amin öröm az ücsörgés.


Köszönöm mindenkinek a QSO-t és 7UG Lacinak, valamint UT4FJ-nek a spotot.


Utolsó módosítás: 2009-04-26 18:01

(8 megtekintés)