Felfedezetlen csúcs a Bükkben

ha2vr, HA2VR - 2009-04-27
Ajánlott turistatérkép: 30. Bükk Dél térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2VR


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-083 - Miklós-Luga (Répáshuta, 682 m ASL); QRA: KN08GA93, 4 pont, HAFF-002


Már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy miért nem aktiváltuk még a Bükkben lévõ Miklós-Luga csúcsot. Ma megértettem.


Cserépfalu végében, a Hollóstetõ felé vezetõ út elején parkoltam le és indultam el a sárga jelzésen Kelet felé.
Ez az út jól járható. A jelzésrõl letértem a Karácsony tisztás felé vezetõ aszfaltos útra, amelyet rövidebbnek találtam.
Ez is nagyon könnyen járható, enyhén emelkedik.
Az aszfaltos út a piros + jelzésen folytatódik, a végénél van egy több épületbõl álló bázis, amelynél egy torony is létesült valamikor. Most nincs rajta antenna. Itt ért egy meglepetés, mert 4 nyelven írták ki, hogy éles lövészet zajlik és vasárnap kivételével nem lehet belépni. Kis tanakodást követõen folytattam tovább az utam. Favágókkal találkoztam több helyen is, de katonákkal nem.
Azt terveztem, hogy a csúcsot É felöl közelítem meg, onnan tûnt a legegyszerûbbnek a "támadás". A csúcs alatti terület a jelzett út mellett végig be volt kerítve, elég lehetetlennek tûnt NY-ról nekiindulni a csúcsnak. É-felöl indulva a gerincen a favágók adtak tanácsot és jutottam át a képen látható a lyukon.
Hamar felértem, valaha régen vezetett út a csúcsra, amelyet már némileg eltüntetett az erdõ. A csúcsról nincs kilátás. Telepítés után ez a kép fogadott. Sem a 2m sem pedig a 40 m nem jött be igazán innen. Lehet, hogy a hétvégi aktivitást pihente ki a sok 40m-en figyelõ, de alig sikerült néhány összeköttetést létesítenem a kb. másfél órás próbálkozás alatt.


A Miklós-Luga meglehetõsen messze van az utolsó parkolási lehetõségtõl (kb 8 km-t kell gyalogolni Cserépfalu végétõl), a kiránduláshoz érdemes tervezni egy egész napot. A csúcsról nincs kilátás, de az út végig szép részeken vezet. Visszafelé szerettem volna megállni az Ódor-hegyen és gyönyörködni az ódorvári kilátásban, de erre sajnos már nem jutott idõ. A Miklós-Luga nem az a gyalográdiós csúcs, amely nagyon megfogott volna.


Utolsó módosítás: 2009-04-27 20:35

(53 megtekintés)