Bajtemetés - antenna mérés

Gruber Zsolt, HG4UK† - 2009-04-25
Ajánlott turistatérkép: Gödöllői dombság térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HG4UK†, HA5CQZ, HA4BF


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-031 - Bajtemetés (Pécel, 316 m ASL); QRA: JN97QL64, 1 pont, (HAFF-018)


Elindultunk jól megmérni egy 3 ellensúlyos vertikált. Aztán lett belõle rádiózás is. Mivel HA7UL Feri útmutatása alapján megjártam a Kõbányai úton a kínai piaccá átrombolt gyárcsarnokot és sikerült begyûjtenek a 10m-es óccsó, nem szénszálas pecabotból, adta magát, hogy össze kellene hozni egy jó kis vertikált. Itthon le is gyártottam vagy 40m 1,5nmm-es drótból a sugárzót és a 3, banán dugóval hangolható ellensúlyt. Aztán valahol ki is kellett próbálni. Úgyhogy HA5CQZ Zolival kiruccantunk Bajtemetésre.


Zoli kocsijával mentünk, illetve õ vitt. Ha nem én vezetek, képtelen vagyok az útra figyelni, így csak annyi maradt meg bennem, hogy M3-M0, meg hogy leállítottuk a kocsit a sorompónál, ahol a kerítés mögött láttunk egy kutya fejet.
Az útra 8 perc a szintidõ a turistautak.hu szerint. Legalábbis Zoli így emlékezett. Kicsit gyanús volt a dolog, merthát azért csak kb. 1.5 km-rõl van szó. Miután lendületesen mentünk jó 20 percet, meg is érkeztünk és megtekinthettük a bunkereket.
Körbejártuk a terepet, hogy megfelelõ helyet találjunk az antenna állításnak. (a kilátóhoz felesleges elmenni, mert a fémet kitermelték belõle, azaz hiányoznak a lépcsõk) Végül én a domb tövében telepedtem le, Zoli pedig felment a tetejére a yagijával 2m-en próbálkozni. Éppen szétpakoltam, amikor a távolban feltünt egy horgász egy kis emberrel. Közelebb érve kiderült, hogy HA4BF Feri jött kis családjával kirándulni/rádiózni. Õ is felment a dombra antennát állítani, így ismét a drótok kigubancolására összpontosítottam.
Mindenesetre jól nézett ki lentrõl a domb. Balra Feri telepítette az antennát, jobbra pedig Zoli célozgatott a yagival.
Végülis jó fél óra alatt sikerült felállítani a vertikált. Mivel a kifeszítõ kötelek hordják az ellensúlyokat, még valamilyen megoldást ki kell találni a szigetelõ szalagos rögzítés helyett, de végülis a kipróbáláshoz ez is megfelelõ konstrukció volt.
Aztán miután minden állt és Zoli végzett 2m-en, elkezdtük méregetni. Azt mondják, hogy az elmélet halála a gyakorlat. Na ez itt tökéletesen bejött. Itthon szépen, milliméterre pontosan próbáltam a kiszámított méretre szabni a drótokat, de ez, az antennát méregetve feleslegesnek tûnt. Extrém frekvenciákon rezonált és a változtatható hosszú ellensúlyok sem muzsikáltak. Végülis megszavaztuk a sikert, mert kis tunerrel bárhová le lehetett hangolni 8-)
Tökéletesen idõzítettük a dolgokat. Amíg Feri SSB-n hívott a dombról, addig mi méregettük az antennát.
Kis családja eközben sárkány eregetéssel szórakoztatta magát.
Aztán elõkerült némi pogi, amibõl -utólag nagyon bánom, mert igen finomra sikerült- csak egyet raktam magamnak félre. Mikor Feriék haza indultak, Zoli is felállította az antennáját és elkezdett SSB-ben hívogatni én pedig táviróban próbálkoztam. Végül Zoli távirózott, én pedig felmásztam a dombra 2m-en hívogatni. A viszonylag késõi idõpont ellenére szépen jöttek az állomások 145.525-ön.


Úgyhogy nagyon kellemes kirándulás sikeredett. Mivel rövid sétával megközelíthetõ a csúcs és fent van hely bõven, ideális helynek tûnik Bajtemetés akár egy nyári rádiós partira is.


Utolsó módosítás: 2009-05-04 12:27

(29 megtekintés)