Bakonyi túra - folytatás

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2009-04-24
Ajánlott turistatérkép: 2. Bakony Észak térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-052 - Baglyas-hegy (Várpalota, 363 m ASL); QRA: JN97CF53, 1 pont
  KD-007 - Öreg-Futóné (Várpalota, 574 m ASL); QRA: JN97AF34, 2 pont


Megvárva a jobb idõt, ismét nekiindultam a Bakonynak. Eredetileg a hegység nyugati részére terveztem a kirándulásokat. Végül is csak keleti részig jutottam. Ráadásul - rádióval - kevesebb csúcsra, mind gondoltam.


A várpalotai készenléti lakótelep végébõl vágtam neki a hegynek. Egy elágazásnál a "kilátó úton" haladtam keleti irányban - gondolván ez jó lesz. Tényleg a kilátás jó volt, de majdnem vízszintes volt és a csúcs sehogy sem akart közelebb jönni. Közel félórás gyaloglás után egy helyi telektulajdonostól megtudtam, hogy az elágazástól pont a másik úton kellett volna nekiindulni, de innen is fel lehet jutni toronyiránt. A telkek végéig nem is volt gond, de azután vagy 200m széles erdõsávon kellett átgázolnom, ahol csak a nyomok mutatták, hogy valaha út volt.
Az erdõt elhagyva viszont elõttem volt a csúcs. Korábban kiásott tüzérségi tüzelõállások nyomai mellett jutottam fel.
A dipól egyik felét a HA7UL, Feri által 04.04-én használt 3-lábú vas rudakra rögzítettem, a másik végét pedig a kopjafához. Kettõ között, a prérin, térdelve, fekve pedig berendeztem a qth-t. Szerencsére befelhõsödött a qso-gyártás idejére. Így nem égett szét a fejem a kopasz csúcson a közel déli órákban.
A kilátás a csúcsról pompás volt. Bõ 3/4 óra alatt 40m-en összejött 32 qso, köztük HA7UG, mint egyetlen magyar és HE8AFI/p, mint S2S.
Délután az Öreg Futóné következett. Ha már arra jártam megnéztem a tési szélmalmokat, majd irány a hegy.
Sokkal messzebb volt, mint ahogy eredetileg számoltam. Ráadásul úgy elhúzódott a keresés, hogy már majdnem visszafordultam a céltól. Nem a megfelelõ helyen tértem le az útról a "lezárt" területre. Viszont szépen virágzott a medvehagyma, amelybõl begyûjtöttem egy zacskóval.
A volt geo torony tetejérõl nagyon jó volt a kilátás. Ide rögzítettem a dipól egyik felét is, a másikat pedig egy fához.
Lentrõl semmilyen kilátás nem volt, viszont nagyon kényelmes qth-t tudtam berendezni. A korábbi tapasztalataimnak megfelelõen délután jóval kevesebb qso-t tudtam összeszedni. 40m-en 30 perc alatt 16 ök, köztük HA4FY, mint egyetlen magyar és szintén volt egy S2S, DL5WW/p.
Ezután próbálkoztam a 2m-rel. Nagynehezen, a torony tetejérõl összejött 3 HA qso.


Mivel késõig elhúzódott az aktiválás, a betervezett 3. csúcs aktiválásáról lemondtam. Úgy látszik az Öreg Futóné mumus nekem. Õsszel a honvédségi éleslövészet miatt nem tudtam megközelíteni a hegyet Öskü irányából, most meg ott jártam fel-, s alá 550-560m magasságban, mire végre megtaláltam a csúcsra vezetõ széles gyalogutat.


Utolsó módosítás: 2009-05-04 10:33

(35 megtekintés)